Što smo vidjeli na “političkoj sceni” tijekom izbora

PDP slavio kao da sutra ne postoji pa izgubio, sukob SDA i PDA spriječili specijalci

pdp, Trivić
Dejan Rakita/Pixsell
04.10.2022.
u 15:30

Dok u demokratskom svijetu sve djeluje nekako normalnije, u BiH je postalo čak i uobičajeno da pojedini glasači na biračka mjesta dođu i naoružani

Bilo je oko ponoći kada se ispred stožera PDP-a zaorilo: “Lijte kiše ‘ladne vode, Mile ode, Mile ode”. Lider PDP-a Branislav Borenović slavodobitno je vikao da su pobijedili Milorada Dodika. Onda je oko ponoći i 30 minuta Jelena Trivić izišla na govornicu, a portali i društvene mreže su se užarili. Trivić je proglašavala pobjedu nad Dodikom, piše Večernji list BiH.

- Kao što sam puno puta rekla, ovo ne treba biti moja osobna pobjeda, nego pobjeda za RS. Ono što građani RS-a od mene mogu očekivati - ja jesam Srpkinja, ali bit ću predsjednica svih građana RS-a. Pod zastavom RS-a ima mjesta za sve - kazala je Trivić i istaknula da će pratiti nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu.

- BiH može opstati samo na bazi kompromisa i konsenzusa - kazala je i najavila konačni obračun s kriminalom i korupcijom. Zasigurno je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uživao slušajući je, s obzirom na to da se dulje vrijeme govori kako je upravo ona njegov igrač, a i sama je kazala da će pratiti politiku koja se kreira u Beogradu. I uskoro izlazi za govornicu Milorad Dodik koji proglašava svoju pobjedu, a paradu kiča pojačale su pjesme koje je uz lidera RS-a pjevao i popularni folker Aca Lukas.

Na repertoaru se našla Dodikova već prepoznatljiva “ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”, ali i ona koju u posljednje vrijeme sve više naručuje i pjeva, a to je hit “Romanija” od Halida Bešlića. S obzirom na to da su u RS-u slavili svi, užarila se internetska stranica SIP-a. A stav mnogih bio je da bi situaciju i rezultate izbora prije saznali u Jemenu, gdje bukti već godinama krvavi, građanski rat, nego u BiH. Neki u iščekivanju rezultata nisu spavali.

Prijetio biračima

Međutim, s podočnjacima su dočekali jutro. I onda se pojavljuju službene informacije da je Milorad Dodik pobjednik izbora, pa moglo bi se reći i da je uvjerljivo slavio ispred Trivić koja je održala, definitivno, najbizarniji gubitnički govor u povijesti. Moguće da je htjela napraviti spin i okrenuti javnost na svoju stranu kako bi ispalo da je ona moralni izborni pobjednik, a Milorad Dodik negativac koji je “pokrao” sve glasove, međutim, dan kasnije sve je izgledalo tako smiješno, još kada su se pojavili rezultati za državni Parlament koji su pokazivali da sve stranke RS-a zajedno nisu imale glasova kao Dodikova, a PDP-ovci nastavili tvrditi kako su oni pobjednici. Međutim, bizarnostima na bh. izborima tu nije kraj.

U Banovićima se zamalo dogodio “građanski rat” kada su na ulice izišli pristaše SDA i PDA. Prvo je na četiri biračka mjesta nestalo struje, što je bio jedan od povoda da se iziđe na cestu. U tome gradu koji živi od rudnika i iz kojega se nemilice izvlači novac ima i rodbine koja ne priča zbog politike. Stoga i nije iznenađenje što je u izbornoj noći i Specijalna policija morala reagirati da umiri sukobljene strane. Jedni zamotani u zastave SDA, drugi u PDA, paradirali su gradom, a policajci su spriječili krvoproliće. Najviše bizarnih događaja koji spadaju u crnu kroniku kreirano je na biračkim mjestima.

U Novom Šeheru, u općini Maglaj, 28-godišnjak je došao s motornom pilom na biralište prijeteći biračima što će biti ako ne glasuju za određenu političku opciju, što je vrhunac ludila. U Zvorniku su kod biračkih mjesta hodali naoružani civili, a sreća je da nitko nije upotrijebio oružje. Bilo je i premlaćivanja na biračkim mjestima. Tako je u naselju Humi u Mostaru nokautiran predsjednik biračkog odbora, zatim je deblji kraj izvukao OESS-ov promatrač u Doboju, a s ozljedama je završio i član biračkog odbora u Velikoj Kladuši. Svi napadači su procesuirani. Na nekim mjestima došlo je do prekida izbornog procesa jer su se članovi povjerenstava tukli između sebe ili su pak vikom narušavali sami proces. Na biračkom mjestu u sarajevskim Ciglanama otvaranje birališta kasnilo je sat i 20 minuta jer je predsjednik biračkog odbora prespavao.

U Općinskoj izbornoj komisiji Centar opravdali su ga riječima: “Što će, radi čovjek noću, pa mu se prespalo.” Isti slučaj dogodio se na više od 10 biračkih mjesta. Birački odbor prespavao je početak. U Zenici pak birački odbor krenuo je s radom u 7 sati, međutim, na pogrešnom mjestu, odnosno 30 metara od prave lokacije, pa su uz pratnju policije morali biti premješteni. Prvi put u BiH su korištene i naočale “James Bond” za snimanje, a uhićene su dvije osobe, jedna u Istočnom Novom Sarajevu, a druga na Ilidži. Oni su bili dužni zabilježiti komu su dali svoj glas, međutim, izjalovilo im se jer je neki “balkanski špijun” na biralištu otkrio što smjeraju i što nose na glavi.

Selo “Esmeraldi”

U Bijeljini je bilo više vrsta cirkusa, od kupnje glasova kod autopraonice, preko svađe članova biračkih odbora koji su prekidali glasovanje pa sve do sela u kojemu je 80 osoba preko noći oslijepjelo, pa kao u kultnoj seriji “Esmeralda” najednom progledalo, međutim, imali su potvrdu kako bi netko drugi mogao glasovati u njihovo ime. U Hozićima, u općini Novi Grad, čitav birački odbor je smijenjen, a pet je osoba uhićeno jer su pripremile označene glasačke listiće za sve razine vlasti.

Nažalost, zabilježen je i smrtni slučaj kada je 81-godišnjakinja u Grbavici, u Sarajevu, doživjela epileptični napad i nedugo zatim preminula. Biračko mjesto bilo je zatvoreno na više od sat vremena. I na kraju - ili su nas razmazili pogledi na ozbiljne države, poput susjedne Hrvatske, gdje njihova središnja povjerenstva već u 20 sati imaju izlazne ankete ili je stvarno BiH komplicirana država u kojoj ništa ne može na vrijeme, ali nije dobra poruka da se satima, da ne kažemo danima, ne znaju izborni rezultati... •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?