Stanko Čuljak

Pčelari moraju spremno odgovoriti klimatskim promjenama

Pčelari
30.08.2019.
u 13:41

U Gradačcu je na 2. međunarodnom sajmu pčelarstva i pčelarskih proizvoda, koji se održava u sklopu Sajma šljive, upriličena prezentacija za pčelare.

O pčelarenju u skladu sa vremenskim prilikama govorio je Stanko Čuljak, dopredsjendik Hrvatskog pčelarskog saveza, te predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Udruženja pčelara “Nektar” Vinkovci.

Zbog klimatskih promjena, Čuljak je rekao da se pčelari susreću sa brojnim izazovima.

- Moramo pratiti vremensku prognozu i omogućiti pčelama da kvalitetno rade kako bi i one i mi bili zadovoljni. Pčelariti sa deset do petnaest košnica je hobi ali sve preko je biznis i tu su velika ulaganja. Zato, moramo spremno odgovoriti klimatskim promjenama ako želimo spasiti pčele i uspješno pčalariti - rekao je Čuljak.

Govorio je i o tome kako pčelari trebaju voditi računa da na tržište izbacuju kvalitetan med, bez primjesa nečistoća i voska nakon vrcanja te da potrošačima nude ono što piše na deklaraciji.

- Imamo medove dobrih svojstava i stvaramo uslove da nam pčele daju kvalitetan proizvod. Zato, nemojmo dozvoliti da nakon vrcanja to sve pokvarimo. Dajmo potrošačima ono što piše na deklaraciji - poručio je Čuljak.

Pčelare iz Gradačca, Tuzlanske županije i okoline posebno je zanimalo praktično pčelarenje, rad sa slabim društvima i kako ojačati zajednice na početku nove pčelarske godine.

Organizator sajma pčelarstva je Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac i sastavni je dio privredne manifestacije 46. Sajam šljive koji se u održava od 28. do 31. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?