sarajevo

Patron jedine župe u BiH koju vode isusovci

Foto: KT
1/4
31.07.2019.
u 20:29

Nakon što im je 6. srpnja 2019. posvećena, župljani sarajevske župe Sv. Ignacija Lojolskog, prvi put su 31. srpnja proslavili patron u svojoj novosagrađenoj župnoj crkvi.

Sveto misno slavlje, u popodnevnim satima posljednjega dana sedmog mjeseca, uz koncelebraciju osam svećenika predslavio je dr. p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, javlja Nedjelja.ba. 

Nazočno vjerničko mnoštvo u crkvi, koja se nalazi tik uz nogometni stadion NK Željezničara na Grbavici, pozdravio je i dobrodošlicu izrazio župnik p. Krešo Djaković. Spomenuo je da ova župa obilježava 40 godina svoga postojanja, budući ju je 1979. utemeljio nadbiskup Marko Jozinović. 

Provincijal Renić je u propovijedi govorio o svetačkom liku utemeljitelja Družbe Isusove, Sv. Ignacija Lojolskog i to kroz prizmu duhovnih vježbi po kojima je nadaleko poznat. Napomenuo je kako na početku knjižice koja vodi kroz vježbe stoji, poput katekizama, odgovor na pitanje zašto je čovjek na zemlji - da Boga slavi, štuje i služi mu. U tom smislu iznio je slučaj jednog isusovca koji je htio obraćati komunističku Rusiju, ali je ubrzo završio u zatvoru. Uslijed sumnji jedino što je sigurno kao uporište imao bila je upravo ova misao da služi Bogu. 

Odatle je naveo niz svetačkih likova, kao i onih koji kao takvi službeno nisu proglašeni poput sjemeništarca Petra Barbarića i mladića Šime Ivkića koji su dali životno svjedočanstvo da se isplati Boga ljubiti i njemu služiti i onda kada čovjek dolazi u različita iskušenja. 

Pozvao je na kraju sve da u životnim bolima ne klonu i prepuste se letargiji trpljenja, nego utječu za govoru Sv. Ignacija kako bi sve činili na veću slavu Božju. 

Nakon mise, na kojoj je pjevao župni zbor pod ravnanjem mo. Darija Vučića, druženje je nastavljeno uz okrjepu u atriju župnoga kompleksa. 

Vjernička zajednica na Grbavicu ove se godine na patron župe pripravljala trodnevnicom koju je predvodio p. Sebastjan Šuljević.

Inače, ovo je jedina župa u BiH koju predvode oci isusovci, kojima je svojedobno u ovoj zemlji prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler povjerio upravljanje sjemeništima i brojne duhovničke i odgojne uloge. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije