Sveto misno slavlje

Patron crkve Sv. Vinka u znaku 150 godina od dolaska sestara u BiH

Foto: KT
1/4
28.09.2021.
u 08:58

U godini kada obilježavaju 150 ljeta od dolaska u BiH, sestre milosrdnice, zajedno s vjerujućim pukom, proslavile su 27. rujna blagdan svoga utemeljitelja i patron crkve Sv. Vinka u Sarajevu.

Sveto misno slavlje, koje je izravno prenosila Radio Marija, predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. Koncelebriralo je devet svećenika među kojima i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević. Sudjelovalo je i 20-ak redovnica različitih družbi koje djeluju u glavnom gradu BiH, na čelu s provincijalnom glavaricom sestara milosrdnica s. Julijanom Djaković koja je predvodila pjevanje na misi, piše Nedjelja.ba

Riječi pozdrava u ime sestara na početku mise uputio je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić. 

Usrećujuće istine

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica podsjetio je kako je ovo dvostruko slavlje – zahvalno i prosidbeno – u povodu svetkovine Sv. Vinka Paulskog, svećenika i suutemeljitelja Družbe sestara milosrdnica, te u povodu obilježavanja jubilarne 150. godine od njihova dolaska i izuzetno plodnog i dragocjenog djelovanja u BiH. „Stoga dolikuje da sebi najprije posvijestimo nekoliko usrećujućih istina, dragocjenih za duhovni život i vas, članica družbe i svih nas, ovdje nazočnih.
Prva je istina – da smo mi, članovi putujuće Crkve na zemlji, tijesno – duhovnim vezom povezani s članovima proslavljene Kristove Crkve na Nebu, sa svecima! Druga istina je da sveci ne pjevaju sami sebi slavopojke, kao što to čine na zemlji oni ljudi koji su prožeti porokom taštine (...) Treća istina, koju nam valja upamtiti jest – da je snaga djelovanja primjera svetaca od izuzetne važnosti za djelotvornost i plodnost članova Crkve kroz mnoge i kasnije generacije (...) Četvrta istina – je da su sveci potpuno obasjani Božjom krasotom i svjetlošću i ujedno tu krasotu i jasnoću propuštaju kroz svoj lik i svoj primjer života s Kristom i za Krista i prema nama koji ih promatramo, želimo nasljedovati i utječemo im se u njihov zagovor pred Gospodinom (...) Peta istina je da se iz života i primjera Sv. Vinka Paulskog, slično kao i iz primjera brojnih drugih svetaca, jasno dade 'iščitati' puno toga, što vjerodostojno kršćanstvo i propovijeda i prakticira kao svoje vrijednosti dragocjene za cijeli ljudski rod: kao što su vjerske i moralne istine, socijalni nauk, obrana i promoviranje dostojanstva svakog čovjeka kao bogolikog stvorenja, pomoć pravnom uređenju društva i međuljudskih i međunarodnih odnosa“, kazao je biskup Franjo podsjetivši u nastavku na životopis Sv. Vinka.

Posebno je izdvojio kako se on istaknuo svojim karitativnim zauzimanjem za sirotinju – gradsku i seosku, te za zatvorenike. „Za duhovnu obnovu osobito zapuštenog seoskog stanovništva, osnovao je posebnu zajednicu, sastavljenu od dijecezanskih svećenika, poznatu pod imenom Lazaristi. Zajedno sa Sv. Luisom de Marillac osnovao je redovničku zajednicu - Družbu sestara milosrdnica. Bio je izuzetno obdaren smislom za praktično suočavanje s izazovima i za uspješno rješavanje problema (...) Milošću Božjom bio je čovjek molitve i rada, dobre organizacije i domišljatosti, poniznosti i odlučnosti, čovjek i za tadašnje i za današnje vrijeme. Kao istinski genij milosrđa i ljubavi prema drugima, svojim zagovorom pred Gospodinom, koji ga je u Kristovoj Crkvi tako divno proslavio, može zacijelo i nama pomoći da ponovo – bez ustezanja – stavimo svoju ruku na plug u obrađivanju Božje njive koju nam je povjerila Božja Providnost i da na njoj duboko i savjesno oremo i sijemo sjeme Kristovog Evanđelja silno potrebno i siromasima i ovog našeg vremena– duhovnim i materijalnim“, poručio je, među ostalim, biskup banjolučki, pozvavši sestre da se ne umore u svome podsjećanju na smjerodavne naputke svetih utemeljitelja njihove družbe – Sv. Vinka Paulskog i Sv. Luise.

Inače, sestre milosrdnice za svoj su se patron pripremale trodnevnicom koje su predvodili: vlč. Sandro Jurešić, dr. fra Šimo Ivelj i mr. mons. Tomo Knežević.

Stoljeće i pol sestara milosrdnica u BiH

Sestre Milosrdnice Sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo, započele su na Svjetski dan siromaha, 15. studenog 2020. Jubilarnu godinu - 150 ljeta od dolaska u BiH (1871. - 2021.), koja će u sarajevskoj katedrali biti zatvorena na isti Dan ove godine u nedjelju, 14. studenoga.

Prve sestre milosrdnice u Sarajevo su stigle 13. studenoga 1871. na poziv biskupa fra Paskala Vujičića. U Gradu podno Trebevića dočekao ih je župnik fra Grgo Martić te smjestio u kućicu pokraj stare župske crkve. Tri godine poslije od generalnog austrijskog konzula dobio je 2 500 dukata i kupio na obali Miljacke zemljište za biskupski stan, školu i samostan sestara. Međutim, 1879. izbio je veliki požar u kojemu su stradali samostan i sestarska škola te su se one tu zimu morale vratiti u Zagreb, ali su se već u veljači 1880. vratile u Sarajevo, popravile kuću i opet otvorile školska vrata djeci.

Prvi vrhbosanski nadbiskup, sluga Božji Josip Stadler, kupio je 1882. zemljište uz središnju prometnicu u Sarajevu te ga darovao "bijelim sestrama", a one su tu izgradile samostan i Zavod Sv. Vinka.

Valja spomenuti i da je 2011. graditeljska cjelina Crkva Sv. Vinka Paulskoga, samostan i škola, koji se nalaze u ulici kojom danas prometuje tramvaj, proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?