Ledeni val stigao u BiH

Pastir u Glamoču spašen u posljednji trenutak, u HNŽ-u odgođen početak nastave

07.01.2017.
u 07:00

Najave meteorologa su potvrđene, ledeni val stigao je u BiH i donio, osim temperatura koje su se spustile do -22 stupnja, brojne probleme u prometu, opskrbi električnom energijom, ali isto tako i opasnost za ljudske živote. Pojedinci nisu ozbiljno shvatili upozorenja, što je rezultiralo dramatičnom situacijom u kojoj su otac i sin za dlaku izbjegli smrt. Naime, u četvrtak se u Glamoču odvijala prava drama, snježno nevrijeme zarobilo je dvojicu pastira u blizini napuštenog Reljina Sela, udaljenog nekih 700 m od prometnice Glamoč - Mlinište. Oko 17.30 sati FUCZ je zaprimio dojavu o nestanku dvojice pastira, oca i sina, Miloša i Radenka Karače, koji su čuvali stado od 50-ak ovaca i 20-ak goveda. Nakon što su zbrinuli stoku u obližnjoj šumi, potražili su i spas za sebe, no zalutali su, a snježno nevrijeme ih je i razdvojilo, piše Večernji list BiH. Sedamdesetogodišnji Miloš uspio se probiti do sela Podgreda, gdje su ga mještani zbrinuli, a za njegovim sinom Radenkom spasitelji su tragali sve do 21.30 sati, kada su ga, nakon trosatnoga probijanja kroz snježne nanose, zatekli u improviziranom skloništu u ruševinama kuće.

Problemi u prometu

Sreća u nesreći bila je što je Radenko imao mobitel te je na taj način komunicirao sa spasiocima koji su se, uz pomoć dviju ralica, probijali metar po metar u snježnom bespuću. Nakon nadljudskih napora, uspjeli su ga locirati i u stanju teške hipotermije prebaciti u vozilo. “Stigli smo u posljednji tren. Liječnica nam je kazala kako ga je svega pola sata dijelilo od smrti. Puls mu je bio 46, a čim smo ga unijeli u vozilo izgubio je svijest”, kazao je za Večernjak Marino Vidović koji je rukovodio akcijom spašavanja te dodao kako se temperatura spustila na -15 stupnjeva, a osjet hladnoće je bio niži za bar još 10-ak stupnjeva. Snježna oluja prouzročila je i potpunu obustavu prometa na cestovnom pravcu Glamoč - Mlinište te Rakitno - Blidinje, a na području cijeloga HBŽ-a zabranjen je promet za teretna vozila. Jaka bura i snijeg poremetili su normalan život i u posuškom kraju. Prometnice se tek ponegdje čiste, ali je vjetar nanosio snijeg pa su neke i pod ledom, posebice lokalne. Jaki udari vjetra prouzročili su stanovnicima mostarskoga područja i cijele Hercegovine velike poteškoće. U više naselja zabilježen je nestanak električne energije, ali isto tako i rušenje stabala na prometnice. Na cesti M17, u Potocima pokraj Mostara, na vozilo Edine K. (1973.) pao je bor. Srećom putnici u vozilu nisu ozlijeđeni.

Ekstremne temperature

Niske temperature nastavit će se i idućih dana, zbog čega je i nastava u HNŽ-u odgođena do srijede. “Na osnovi zahtjeva Sindikata, ravnatelja i Udruge roditelja, u skladu s vremenskim uvjetima koji su najavljeni, nastava će se odgoditi i počet će 11. siječnja pa ćemo dalje vidjeti što će se događati. Pomičemo nastavu za dva dana zbog nadoknade, a vidjet ćemo hoće li biti potrebe za ponovnim odgađanjem”, potvrdio za bljesak.info Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a. Kako i kada će nastava biti nadoknađena, odlučit će ravnatelji škola. Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a preporučuju građanima da, ako je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i pridržavaju se uputa stručnjaka. Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i asmatičari, kojima se ne preporučuje izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. Ističu kako se niskih temperatura trebaju čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature. Prilikom izlaska preporučaju zaštitu glave kapom, odjeća da bude, po mogućnosti, od vune ili pamuka jer takvi materijali zadržavaju više topline, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu. Meteorolog Željko Majstorović je gostujući na N1 govorio o hladnom valu koji je stigao u BiH. “Ovaj put je kriva geometrija. Imamo dva vrtloga koji se vrte i donose što donose, jedan je ciklona, na sjeveru imamo anticiklonu, a s ruske ploče stižu minusi, tako da će i sljedećih dana biti još hladnije”, kazo je Majstorović. Dodao je i kako će u idućim danima biti hladnije za još 3, 4 stupnja. “Do utorka, srijede ćemo se smrzavati, a u kotlinama hladnoća može ostati dulje ako dođe do formiranja ledenog jezera. Bit će magle i zagađenja, ali nadajmo se kako će ta strujanja biti dovoljno jaka da se to razbije”, kazao je Majstorović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?