Žepče

Partnerstvo s dijasporom za održiv razvoj

13.02.2016.
u 08:00

Načelnik općine Žepče Mato Zovko i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko održali su konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen projekt “Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče”, koji je podržan od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Jedan od razloga za kreiranje projekta je prikupljanje podataka o žepačkoj dijaspori, broju osoba, kao i zemljama u kojima se nalaze. Namjera je mapiranje gdje žive Žepčaci u svijetu, kao bi ih se povezalo u partnerstvo sa zavičajem i zajedno s dijasporom radilo na razvoju. Projektom je planirano uspostavljanje i održavanje aktivne veze s dijasporom u cilju iskorištenja zajedničkih gospodarskih i ljudskih potencijala koji će doprinijeti održivom gospodarskom razvoju. Osim što se planiraju osnažiti interni kapaciteti općinske administracije koja nastavlja raditi na kreiranju kvalitetnijih servisa za dijasporu, istodobno se uspostavljaju mehanizmi poslovnog povezivanja i omogućava razmjena znanja i iskustva između predstavnika dijaspore i privatnog sektora u zemlji podrijetla.

Web-platforme

Važan rezultat je i kreiranje web- platforme preko koje će se ostvarivati interaktivni dijalog koji će omogućiti razmjenu znanja i vještina te mentorstvo kompanija iz dijaspore. Posebno je naglašeno da će se preko web portala osigurati da poslodavci iz dijaspore ponude nova radna mjesta i pronađu adekvatnu radnu snagu među svojim sunarodnjacima, kao i da nezaposlene osobe pronađu mentore među kompanijama u dijaspori. Prezentiran je interaktivni web-portal koji je namijenjen za komunikaciju sa žepačkom dijasporom s dvije online baze - Baza dijaspore i Baza poslova, i predstavljen događaj pod nazivom “Večer žepačke dijaspore”, koji će se održati 26. veljače u Žepču. - Ovakvo stanje izuzetno je značajno za lokalnu zajednicu kao što je Žepče, koje od ranije poduzima različite aktivnosti na uspostavi partnerstva sa svojom dijasporom, kaže Zovko. Naveo je nekoliko uspješnih primjera kompanija čiji su vlasnici, nakon što su otišli iz Žepča u zemlje EU, odlučili se vratiti i investirati u općinu Žepče gdje su zaposlili domaću radnu snagu.

Značajne inicijative

Za pohvalu su inicijative kompanija “Titanic”, “Djuzel Gropup”, “BP Group“, “Cromont”, “Kamin import” i “Praha”. Žepačka dijaspora je mala u ukupnom broju bh. iseljeništva i ima je diljem svijeta, a najviše u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i zemljama Skandinavije. - Mi ćemo im omogućiti da svoj kapital ulože u općinu Žepče i da se vrate s obiteljima kada god to požele. Nama je od velikog značaja svaka njihova nova ideja i znanje, kaže Zovko.

Predstavljen je i BFC certifikat koji je Općina Žepče dobila za povoljno poslovno okruženje, čime se svrstala u uži krug certificiranih općina i gradova u JI Europi. Prethodnu pozitivnu ocjenu evaluatora potvrdilo je Verifikacijsko povjerenstvo koje je ukupnu ispunjenost kriterija ocijenilo s 90,3 posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?