ZA NJIH NEMA KRIZE

Parlamentarci članstvom u raznim povjerenstvima “zaradili” 135 tisuća KM

Parlament
31.07.2014.
u 09:08

Revizori su više puta dovodili u pitanje opravdanost ovakvog utroška novca

Kada ne želiš riješiti neki problem, uspostavi povjerenstvo. Ovog dobro poznatog političkog stava dosljedno se drže u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gdje se svako malo uspostavljaju istražna i druga ad hoc povjerenstva koja bi kao trebala provjeriti neki slučaj i ponuditi određena rješenja.

Velika primanja

Ne treba previše truda i vremena kako bi se utvrdilo da je malo koje ovakvo povjerenstvo uspostavljeno u mandatu aktualnog saziva državnog Parlamenta polučilo neki konkretan rezultat. A to je i te kako isplativa aktivnost za zastupnike i izaslanike, ali skupa za porezne obveznike. Samo u prošloj godini za rad u takvim povjerenstvima njihovim članovima isplaćeno je 135.813 maraka.

Najveći dio isplaćenih sredstava, 131.663 KM ,odnosi se na naknade za angažmane zastupnika i izaslanika u Povjerenstvu za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (33.774 KM), Istražnom povjerenstvu Zastupničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih tijela u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića (4356 KM), Istražnom povjerenstvu Zastupničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti, zloupotreba i stanja u Upravi za neizravno oporezivanje BiH (13.622 KM), privremenom zajedničkom povjerenstvu oba doma za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika domova Parlamentarne skupštine (27.435 KM), Povjerenstva za izbor članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete, članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, članova Neovisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao neovisnih tijela policijske strukture BiH i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (52.476 KM). Kako je utvrđeno u revizijskom izvješću, naknade parlamentarcima za rad u ovim povjerenstvima su isplaćivane mjesečno od trenutka donošenja rješenja o utvrđivanju prava na naknadu do podnošenja izvješća o radu povjerenstva.

Rezultati rada

U dokumentima o imenovanju povjerenstava obično nije naveden rok u kojem povjerenstva trebaju obaviti zadatak pa ne čudi što se nekima od njih ovaj plaćeni posao prilično odužio. Što više, ispostavilo se da su članovi nekih tijela obavljali taj posao i nakon isteka određenog mandata. Sam Parlament je odredio da mjesečna naknada za rad u povjerenstvima iznosi koliko i osnovica plaće, a to je 475,69 KM. Revizori su više puta dovodili u pitanje opravdanost ovakvog utroška novca te upozorili da bi naknade trebalo uskladiti “s mjerljivim rezultatima rada“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije