Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Parku prirode 'Hutovo blato' milijun eura iz EU fondova

V. d. ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako su ova dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata.
03. prosinca 2019. u 09:23 0 komentara 127 prikaza

Javnom poduzeću (JP) "Park prirode Hutovo blato" d.o.o. Čapljina odobreni su projekti ePATH te EXChAngE, koji se odnose na unaprjeđenje turističke ponude ovog Parka prirode, a čija je cjelokupna vrijednost oko milijun eura.

Projekt ePATH vrijedan je 739.831 euro, dok vrijednost EXChAngEa iznosi 275.084 eura. Oba projekta bit će ralizirana u okviru programa Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020.

Prije potpisivanja ugovora između EU-a i Parka prirode, krajem prosinca ove godine prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske u Zagrebu, za što se užurbano pripremaju svi potrebni dokumenti za odobrene aktivnosti, odnosno intervencije, priopćeno je iz Parka prirode Hutovo blato.

V. d. ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako su ova dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata.

"Svaki rad se nagrađuje pa tako i naš. Zadnjih godina realizirali smo više projekata zaštite prirode koji su odobreni od domaćih institucija i s kojima izvršavamo obveze prema domaćim strategijama razvitka i europskoj mreži parkova 'Natura 2000 u BiH'. Sada imamo i dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata, a kao koordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH i šire", kazao je Zovko.

Dodao je kako će Park prirode Hutovo blato trebati osigurati i vlastito sudjelovanje u projektima od 15 posto.

"Vjerujem kako to neće biti problem s obzirom da imamo odličnu suradnju s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i drugima, a također imamo podršku i lokalne zajednice, gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s Nevenkom Hercegom", istaknuo je Zovko.

Po njegovim riječima, svi projekti JP-a "Park prirode Hutovo blato" u skladu su sa Strategijom razvoja Federacije BiH, Strategijom razvitka Hercegovačko-neretvanske županije, Prostornim planom i Planom upravljanja ovog poduzeća.

Odobreni projekti Parku prirode „Hutovo blato“

1. Projekt sa akronimom ePATH i nazivom „Endemic pathway“, putovi endema 
Ovim projektom, u kojem je J.P. „Park prirode Hutovo blato“ d.o.o. vodeći partner (LP), a ostali partneri: J.P. „Morsko dobro Crne Gore“ d.o.o.“ - „Tivatska solila“ (CG) i Grad Makarska - PP „Biokovo“ (RH), odobrene su slijedeće aktivnosti u Parku prirode „Hutovo blato“:

- Adaptacija, unutarnje uređenje i opremanje postojećeg nezavršenog objekta na Karaotoku, sa zbirkama, akvarijem i interaktivnim sadržajima (Interpretacijski centar), koji će biti namjenjen za posjetitelje,
- Uređenje i opremanje postojeće edukacijske staze, prilazne staze za posjetitelje i pristaništa za turističke brodice na Karaotoku. (Uz ovu aktivnost izvršit će se nabava dvije brodice na solarni pogon),
- Uređenje i opremanje adrenalinskog parka za posjetitelje na Karaotoku,
- Obnova i uređenje postojećeg vidikovca na Kučevu brdu, postojećeg prilaznog
puta i parkinga.
- Obnova i uređenje dvije postojeće kućice za promatrače ptica na Deransko blatu.

Ukupna vrijednost projekta za sva tri partnera iznosi 1.598.806,03 €, od čega se na J.P. „Park prirode Hutovo blato“ odnosi 739.831,83 € iz EU fonda.

2. Explore Cross-border Aquatic Biodiversity – EXChAngE, projekt je s akronimom EXCHANGE i nazivom „ Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode“

Partneri Parku prirode „Hutovo blato“ u ovom projektu su Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje Dubrovnik, Akvarij (CRO) – kao vodeći partner, Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora Kotor (CG), Turistička organizacija Kotor (CG), te Turistička zajednica HNŽ/K (BiH). Ovim projektom odobrene su slijedeće aktivnosti u Parku prirode „Hutovo blato“:

- Uređenje sanitarnog čvora (M/Ž/I) rekonstrukcijom i adaptacijom stare zgrade J.P. i uređenje prostora za kamp, obadvoje na Karaotoku.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.760.045,51 €, od čega se na J.P. „Park prirode Hutovo blato“ odnosi 275.084,55 € iz EU fonda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.