Područje rijeke Une

Park prirode rješenje protiv odlagališta radioaktivnog otpada

09.03.2018.
u 19:39

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a pokrenulo je postupak za proglašavanje zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva, na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo, piše Večernji list BiH.

Inicijativa vlasti

Potencijalno odlagalište radioaktivnog otpada od Novog Grada udaljeno je samo dva kilometra. - Ovo je način da se zakonskom regulativom zaštiti tok rijeke Une. Ako se realizira najava Hrvatske da se na području Trgovske gore skladišti nuklearni otpad, doći će do neposrednog uništavanja prirodnog staništa u ovoj rijeci - rekao je načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača novinarima. On kaže da se smatra kako je rijeka Una najbolje očuvana kraška rijeka u crnomorskom slivu i da bi bilo kakve promjene donijele nepovratnu štetu. - Nakon procedure javnog uvida u prijedlog odluke o prethodnoj zaštiti Parka prirode “Una”, koji je u tijeku, Vlada Republike Srpske donosi odluku o prethodnoj zaštiti, što podrazumijeva, ako postoji realna opasnost kao što je u konkretnom slučaju odlagalište, da se krene u postupak zaštite - rekao je on. Drljača kaže da je ovo rješenje jedan od načina da se dođe do krajnjeg rezultata – da se donese odluka o promjeni lokacije odlagališta. - Otežavajuće je što Hrvatska nema bilo kakve obveze prema zakonskim rješenjima i odlukama iz RS-a i BiH. Šteta je za Republiku Srpsku i BiH što već nismo u nekom postupku za ulazak u EU jer bi odluke onda bile značajnim dijelom obvezujuće. Ovako je to pokušaj, put je dobar, ali je krajnji ishod neizvjestan - kazao je Drljača.

Ugrožen opstanak

Projekt “Park prirode”, koji obuhvaća općine u slivu rijeke Une, podržavaju i građani. - To treba napraviti, taj otpad je tu odmah preko Une - kazao je za RTRS Kemal Badnjić iz Novog Grada.

- Proglašenjem Parka prirode “Una” na lokaciji ovih naših općina smatram da vlasti Republike Hrvatske, po svim međunarodnim standardima i međunarodnim konvencijama, neće moći odlagati nuklearni otpad - poručuje Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a. Ako bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori zaživjelo, time bi izravno bilo ugroženo više od 240 tisuća stanovnika koji žive uz sliv rijeke Une i bave se poljoprivredom, pčelarstvom i određenim zanatskim djelatnostima. Ako do toga dođe, stanovništvo prijeti masovnim iseljavanjem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije