primjena novog zakona

Paprene kazne uvode red među vozače, broj poginulih je manji

14.02.2018.
u 09:30

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama u BiH donio je toliko željeno poboljšanje discipline na prometnicama, a statistika poslije godinu dana njegove primjene pokazuje kako je smanjen broj poginulih, da su vozači iz straha od visokih kazni popustili papučicu gasa, češće vezali sigurnosni pojas i rjeđe se družili s čašicom. Analiza MUP-a RS-a pokazuje kako je prošle godine na cestama u RS-u ugašeno 115 života, što je za 11,5 posto manje nego 2016., a smanjen je i broj teže i lakše ozlijeđenih u prometnim nesrećama. Statistika pokazuje i kako su vozači više poštovali ograničenje brzine, pa je zbog brze vožnje kažnjeno 31 posto manje vozača nego godinu ranije, piše Glas Srpske. Visoke novčane kazne utjecale su i na češće vezivanje sigurnosnog pojasa, pa je broj onih koji su zbog kršenja tog propisa platili kaznu manji za 31 posto. Kazne su urodile plodom i kada je riječ o onima koji za upravljač sjedaju pod utjecajem alkohola.

Zbog previše promila u krvi, sankcionirano je 13,24 posto vozača manje nego godinu prije stupanja na snagu novih propisa. Novim zakonom više pozornosti je posvećeno i pješacima koji su u godini dana napravili 1111 prekršaja. - Policija je planski provodila aktivnosti na dionicama koje su okarakterizirane kao najopasnije, što je rezultiralo smanjenjem broja prometnih nesreća i značajnim smanjenjem broja nastradalih. Stanje sigurnosti prometa najbolje je otkako ga prati MUP Republike Srpske - naveli su iz MUP-a i dodali da će i u budućnosti provoditi planske akcije kontrole sudionika u prometu u cilju nastavka pozitivnog trenda sigurnosti na cestama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?