Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Papina poruka mladima za 31. Mladifest u Međugorju

01. kolovoza 2020. u 20:10 0 komentara 463 prikaza
papa Franjo

Papa Franjo uputio je poruku mladima koji se okupljaju za 31. Mladifest u Međugorju. Medjugorje-info.com poruku donosi u cijelosti: 

Dragi mladi!

Godišnji susret mladih u Međugorju vrijeme je ispunjeno molitvom, katehezom i bratskim susretom, koje vam pruža priliku da upoznate živog Isusa Krista, na poseban način u slavlju presvete Euharistije, u klanjanju pred Presvetim kao i u sakramentu Pomirenja. Tako vam pomaže otkriti drugačiji način življenja, različit od onoga koji nudi kultura privremenoga, prema kojoj ništa ne može biti trajno i koja poznaje isključivo uživanje u sadašnjem trenutku. U tom ozračju relativizma, u kojem je teško pronaći istinite i sigurne odgovore, geslo Festivala: ''Dođite i vidjet ćete'' (Iv 1, 39), riječi koje je Isus uputio svojim učenicima, blagoslov su. Isus upire svoj pogled i pream vama pozivajući vas da pođete i ostanete s njim.

Ne bojte se! Krist živi i želi da budete živi. On je istinska ljepota i mladost ovoga svijeta. Sve što dotakne postaje mlado, novo, puno života i smisla (usp. Apost. Pobud. Christus vivit 1). Upravo to vidimo u evanđeoskom prizoru, u kojem Gospodin pita dvojicu učenika koji ga slijede: ''Što tražite?''. A oni odgovore: ''Rabbi, gdje stanuješ?'' A Isus im reče: ''Dođite i vidjet ćete'' (usp. Iv 1, 35-39). Oni pođoše, vidješe i ostadoše. Isusktvo susreta s Isusom toliko se utisnulo u sjećanje učenika da je jedan od njih zabilježio i vrijeme susreta: ''Bilo je oko četiri popodne'' (r. 39).

Evanđelje nam opisuje kako su, nakon što su bili u Gospodinovoj kući, dvojica učenika postali ''posrednici'' koji su omogućili drugima da ga sretnu, upoznaju i nasljeduju. Andrija umah ode prenijeti svoje iskustvo bratu Šimunu i dovede ga k Isusu. Učitelj, ugledavši ga, dade mu nadimak: ''Kefa'', tj. ''Stijena'', koji će postati osobno ime Petar (usp. Iv 1, 40-42). Ovo pokazuje kako u susretu s Isusom postajemo nova osoba te primamo misiju da to iskustvo prenesemo drugima, ali s pogledom uvijek usredotočenim na Njega, na Gospodina.

Dragi mladi, jeste li susreli ovaj Isusov pogled koji vas pita: ''Što tražite?'' Jeste li čuli njegov glas koji vam govori: ''Dođite i vidjet ćete''? Jeste li osjetili taj poriv da krenete? Provodite ovo vrijeme s Isusom, kako biste se ispunili njegovim Duhom i tako postali spremni za avanturu života. Krenite mu u susret, ostanite s njim u molitvi, povjerite mu se jer je poznavatelj ljudskog srca.

Prelijepi Gospodinov poziv: ''Dođite i vidjet ćete'', koji nam je prenio mladi i ljubljeni Kristov učenik, upućen je i svim budućim učenicima. Isus vas poziva da ga susretnete, a upravo je ovaj Festival prilika da ''dođete i vidite''. Riječ ''dolaziti'', osim što ukazuje na tjelesno kretanje, ima jedan puno dublji, duhovni smisao. Ukazuje na hod vjere čiji je krajnji cilj ''vidjeti'', tj. doživjeti Gospodina i zahvaljujući njemu vidjeti puni i konačni smisao našeg postojanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.