Nemet:

Papa Franjo otkazao posjetu Srbiji zbog izbora

papa Franjo
16.03.2016.
u 20:29

Bilo je predviđeno da papa Franjo posjeti Srbiju u svibnju, ali su izbori utjecali na odlaganje posjete katoličkog poglavara, rekao je dr Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski, novoizabrani predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija (MBK) održanoj u Subotici.

"Postoji šansa i dobra politička volja svih u Srbiji da papa Franjo dođe u posjetu", dodao je Nemet.

"Predsjednik Nikolić i premijer Vučić su otvoreni po tom pitanju i žele da se posjeta realiziraju, a patrijarh Irinej je rekao kako će poslije sabora u svibnju dati svoje mišljenje. Bilo je predviđeno da papa Franja bude u Srbiji 21. i 22. svibnja, i jedna od stanica je trebalo da bude i Subotica, ali je posjeta otkazana sa razlogom, jer je premijer Vučić objavio izvanredne izbore i svakako da u vrijeme kampanja nije dobro govoriti o posjeti pape."

Prema njegovim riječima, MBK je u Subotici održana od 14. do 16. ožujka, a sudionici su bili devetorica katoličkih biskupa Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Na skupu je bilo riječi i o restituciji i ocjena je da je proces vraćanja imovine crkvama znatno ubrzan.

"U Zrenjaninu je 75 posto objekata i pet posto poljoprivrednog zemljišta vraćeno. Sremska biskupija je dobila 70 posto zemljišta, ali Beograd još uvijek nije dobio ništa jer su tamo u pitanju samo zgrade", kaže biskup.

Subotička biskupija (SB) potražuje oko 320 hektara zemlje i do sada je župama vraćeno oko 70 hektara, a prema riječima Mirka Štefkovića, portparola SB, posljednjih mjesec i po dana dogodilo se nekoliko provala u katoličke crkve zbog čega bi trebalo preventivno preduzeti mjere, prenosi Blic

"U Adi i Molu je napravljena veća materijalna šteta time što su razbijena vrata i svetište nego što je vrijednost predmeta koji su odnijeti, jer naše liturgijske posude i predmeti nemaju veliku vrijednost. O Baču je bilo emisija koje su govorile o tome šta se sve čuva u samostanu i smatramo da je i to bio jedan od motiva provale, jer je provalnik imao spisak predmeta koje treba da uzme. Tamo je i napadnut fra Josip Špehar, ali je napadač uhićen poslije samo deset sati", kaže Štefković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?