Popis stanovništva u BiH

Pale, FBiH, imaju 84% pismenih stanovnika

pale
29.12.2016.
u 10:00

Općina Pale-Prača nastala je 1996. godine od dijela nekadašnje općine Pale. Smještena na obalama istoimene rijeke u pitomoj pračanskoj dolini. Prije rata Prača je bila, a i danas je, gospodarsko i kulturno središte općine. Nalazi se na jugoistoku BiH, odnosno na zapadu Bosansko-podrinjske županije. Udaljena je 42 km zapadno od Goražda i 36 km istočno od Sarajeva i leži na nadmorskoj visini od 639 – 1344 m. Prosječna gustoća naseljenosti je 12 stanovnika na km². U prošlosti, Prača i Hrenovica doživjele su ogromna razaranja te su uništeni svi gospodarski kapaciteti i stočni fond. Manji broj stanovnika ove općine danas je zaposlen u tri gospodarska subjekta, dok većina stanovništva živi od poljoprivrede.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Pale, FBiH, ima 904 stanovnika dok je, prema popisu iz 1991., imala 1024 stanovnika. Muškaraca je 456, dok je žena 448.

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u ovoj općini živi jedan Hrvat, 859 Bošnjaka, dok su Srbina 33. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali je deset, onih bez odgovora nema, dok se jedan stanovnik nije izjasnio po nacionalnoj osnovi.

Kućanstva po broju članova

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih je u ovoj općini 350. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost je 174, što nije malo gledajući ukupan broj kućanstava. Kućanstva koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode je 23.

Najviše je kućanstava s jednim članom - 113, dok je najmanje onih s osam i više članova - dva. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,58.

Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koje nikad nisu rađale je 97, onih koje su rodile jedno dijete je 31, dvoje djece 120, majka s troje djece je 81, a 29 je onih koje imaju četvero djece. Broj majki s petero i više djece je 33.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije