Goran Čerkez

Pad obvezne imunizacije upozorava na potencijalne opasnosti koje se mogu dogoditi tijekom ili nakon Covida

goran čerkez
27.04.2021.
u 18:28

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, na online pres-konferneciji predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH povodom Europskog tjedna imunizacije 2021, izjavio je da se imunizacijom svake godine spase milijuni života, te je upravo cijepljenje prepoznato kao najupsješnija intervencija na području zdravstva.

- Važno je reći da se ospice i mnoge druge zarazne bolesti poput difterije, tetanusa, velikog kašlja mogu učinkovito spriječiti. Sve što je potrebno za takvo nešto ustvari je pravovremeno cijepljenje, prema preporučenom kalendaru. Također, ove godine svi smo svjedoci i pandemije Covida 19 i najefikasnije sredstvo ponovno je cjepivo. Mi se borimo ujedno i s pokretom protiv cijepljenja, koji je jedan od najvećih faktora rizika. Praktično deset najvećih prijetnji zdravlju u nadolazećem razdoblju prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji upravo predstavlja antivcijepni pokret i to sigurno da ima značajnu ulogu u samoj borbi i efikasnosti borbe - kazao je Čerkez. 

Navodi da zdravstveni profesionalci nose teško breme da cjepivo ostane na razini kao što je to i do sada bilo, ali da trenutna situacija u BiH tjera na zabrinutost "jer pad obvezne imunizacije nas upozorava na potencijalne opasnosti koje se mogu dogoditi tijekom ili nakon Covida, posebno onog trenutka kada budemo imali povratak djece u vrtiće i škole".

- Stoga već danas moramo djelovati i reagirati. Tako je Krizni stožer FBiH, između ostalog, danas donio jako važnu mjeru, a to je da se hitno mora napraviti plan revizije, da se moraju svi zdravstveni kartoni pregledati i napraviti plan imunizacije djece koja nisu primila neku od doza cjepiva. Smatramo da je ovo jako bitno, dati su rokovi za pravljenje plana za kojim će sve pedijatrijske službe imati rok od 30 dana da se krenu u aktivnosti provođenja ovog akcijskog plana - kazao je Čarkez.

Očekuje angažiranost svih zavoda za javno zdravlje, ali i nadležnih županijskih ministarstva zdravlja, koji trabaju dati punu podršku ovakvoj aktivnosti.

- U narednim tjednima jako je važno da nastavimo edukaciju pedijatrijskih službi, zdravstvnog kadra i svih koji su važni u lancu imunizacije, da poboljšamo komunikaciju sa stanovništvom ali i monitoring i komunikciju sa terenom, te nastavimo zajednički praviti planove imunizacije kako bi spriječili određene bolesti koje su na ovom teritoriju već davno nestale, upravo zahvaljujući imunizaciji - rakao je Čerkez. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?