izvješće o neželjenim djelovanjima lijekova

Pacijenti se najčešće žale na lijekove zbog osipa, anafilaktičnog šoka, mučnine...

01.10.2020.
u 09:00

Agencija za lijekove i medicinska sredstva objavila je izvješće o neželjenim djelovanjima lijekova i medicinskih sredstava na temelju prijava pacijenata, zdravstvenih djelatnika i ustanova, kojim je utvrđeno kako se najveći broj odnosi na pacijente koji se liječe od najtežih bolesti, sustavnih infekcija, bolesti živčanog sustava, rada srca i krovožilnog sustava..., piše Večernji list BiH

Ovaj je dio u farmakologiji jako bitan kako bi se otkrili neželjeni učinci te smanjila mogućnost daljnjih zdravstvenih poteškoća i komplikacija.

Muškarci prednjače

Izvješće za 2019. godinu još uvijek nije objavljeno, a po izvješću iz 2018. godine Glavni ured Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH zaprimio je 369 prijava sumnji na neželjena djelovanja lijekova i medicinskih sredstava za obradu i procjenu, koji se mogu svrstati u dvije skupine. Prva se odnosi na prijave sumnji na neželjena djelovanja lijekova (farmakovigilancija) i prijave sumnji na neželjena djelovanja medicinskih sredstava (materiovigilancija). U odnosu na godinu dana prije, taj je broj povećan za 30 posto. Prema podacima Agencije, od 369 zaprimljenih prijava, 292 odnose se na lijekove, dok se 77 prijava odnosi na medicinska sredstva. Zdravstveni djelatnici u toj su godini bili najveći izvor prijava neželjenih djelovanja i zaslužni za podnošenje 46% prijava, dok su nositelji odobrenja odgovorni za 44% te instituti i zavodi za javno zdravstvo na entitetskim i županijskim razinama za 10% prijava. Pod štetnim djelovanjem mogu nastupiti različite posljedice za pacijente, bilo da se radi o smrti, životnoj ugroženosti, bolničkom liječenju ili pak produljenju, trajnom ili teškom invaliditetu te nesposobnosti. Od 369 prijava, prema procjeni Glavnog ureda ove agencije, čak 171 slučaj nije zadovoljavao kriterije ozbiljnosti, dok su 94 prijave zadovoljavale kriterije ozbiljnosti, i to u pogledu bolničkog liječenja ili produljenja bolničkog liječenja (51), medicinski značajnog ozbiljnog stanja (31), životne ugroženosti (5), smrti (5) te trajnog ili teškog invaliditeta ili nesposobnosti (2). Iako se najčešće neželjena djelovanja pokazuju kod žena, tijekom 2018. godine ipak je bila tijesna prednost u korist muškog spola - sa 128 pacijenata u odnosu na 124 pacijenta ženskog spola. Za 12 pacijenata spol nije bio poznat. Promatrajući posljedice koje su izazivali lijekovi, pacijenti su se najčešće žalili na urtikarije (odnosno osip po koži). To se zabilježilo kod njih 29, dok je anafilaktičku reakciju imalo 26 osoba, mučnine 11, a abdominalnu bol 9. Zabilježeni su i slučajevi kolitisa, upale crijeva, kod sedam osoba, kao i druge poteškoće poput glavobolje, krvarenja, proljeva… Prema ovome izvješću o neželjenim djelovanjima lijekova, najviše je takvih slučajeva zabilježeno kod odraslih osoba, dok je prosječna dob pacijenta iznosila 45 godina. Prema dijelovima tijela ljudi, odnosno općeg stanja, najčešće su zabilježeni poremećaji kože i potkožnog tkiva u 44 slučaja, zatim 34 su poremećaji probavnog sustava, 27 imunološkog, živčanog sustava, dišnih putova… S obzirom na upućene prigovore, najviše su se na meti našli lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori, u čak 87 slučajeva, zatim lijekovi za liječenje sustavnih infekcija, osim infekcija izazvanih parazitima, u 46 slučajeva. Prigovori na lijekove s djelovanjem na živčani sustav upućeni su u 28 navrata, a na lijekove za srce i krvne žile kod 14 pacijenata.

Zloćudne bolesti

U jednako toliko slučajeva prijavljeni su i lijekovi s djelovanjem na probavni sustav i mijenu tvari, a u 11 slučajeva kod pacijenata koji su koristili lijekove s djelovanjem na krv i krvotvorne organe, kao i na lijekove s djelovanjem na koštano-mišićni sustav. Nijedan prigovor ne odnosi se na prirođeni, obiteljski i genetski poremećaji, zatim dobroćudne, zloćudne i nespecificirane novotvorine, stanja vezana uz trudnoću, babinje i perinatalno razdoblje, zatim vezano za društvene okolnosti te operativne i medicinske postupke. Po mjestu prijave najviše prigovora bilo je iz Bijeljine, koja je Agenciji dostavila 32 prigovora, slijedi Mostar sa 17 slučajeva prigovora, a Tuzla ima 15. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?