Tko sve ide u toplice, kakvi su uvjeti...

Pacijenti s Bliskog istoka sve se više liječe u toplicama u BiH

06.03.2017.
u 10:00

Iz godine u godinu raste potražnja za toplicama u BiH, a pokazuju to i podaci Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a, prema kojima je u 2016. broj pacijenata koji su boravili u toplicama u RS-u povećan za 5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje broja pacijenata zabilježeno je i u toplicama u FBiH: u fojničkim toplicama “Reumal” registrirano je čak 138 tisuća noćenja, dok je u toplicama “Ilidža” boravilo 2150 pacijenata, a ostvareno je više od 25 tisuća noćenja.

O vlastitom trošku

U toplicama specijaliziranim za medicinsku rehabilitaciju u RS-u prošle se godine o trošku Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a liječilo oko 13 tisuća osiguranika, a najviše zbog reumatoloških i neuroloških oboljenja i infarkta. U FBiH pacijenti rehabilitaciju uglavnom plaćaju iz vlastitog džepa: - Svake godine pada broj pacijenata koje financira Zavod. Omjer tijekom prošle godine bio je oko 30% za plaćanje Zavoda, a 70% za osobno plaćanje, rekla nam je Šejla Imamović, djelatnica “Reumala”. Unatoč mogućnosti da pacijenti dolaze preko ugovora ZZO-a koje imaju pojedine županija u FBiH, i u toplice “Ilidža” najveći broj ipak dolazi o vlastitom trošku.

- Pacijenti uglavnom dolaze zbog tegoba poput bolova u leđima, koljenima, reumatizma, stanja poslije prometne nesreće, moždanog udara i slično, rekao nam je Ajdin Šehić iz toplica “Ilidža”. Kada je riječ o toplicama u FBiH, u javnosti se često spominju liste čekanja, no iz ovih objekata za rehabilitaciju i liječenje ističu kako ne postoje takve liste: - Nemamo listu čekanja. Ako pacijenti rezerviraju smještaj danas, već sutra mogu doći u toplice. Eventualno, kada je gužva, u sezoni, pacijenti čekaju maksimalno pet do sedam dana za dobivanje smještaja, rekla je Imamović iz fojničkih toplica. Za pacijente koji rehabilitaciju planiraju potražiti u ustanovama u RS-u, čekanje na smještaj može potrajati mjesecima

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?