bolnice ih nemaju

Pacijenti moraju sami kupovati citostatike

15.02.2018.
u 10:19

Lijekovi interferon, cisplatin i kapecitabin nedostaju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nema ih ni u zdravstvenoj ustanovi Estetik. Pacijenti, koji ne žele da im se otkrije identitet jer se brinu za svoj bolnički tretman, kažu da više nemaju novca da sami nabavljaju citostatike. Najgore je, ističu, to što doznaju da lijeka nema tek kad trebaju primiti terapiju, žale se pacijenti u Udruzi žena oboljelih od raka dojke “Iskra”. Pokušavaju, navode u “Iskri”, dobiti informacije o natječajima i zašto je nestašica lijekova.

Očekuju i da će se sastati s predstavnicima Kliničkog centra i Zavoda zdravstvenog osiguranja. Svima koji sami budu nabavljali citostatike iz Zavoda poručuju da će troškove refundirati. Tvrde i da zdravlje pacijenata nije ugroženo.

- Počela je isporuka pojedinih citostatika koji su nedostajali u bolnicama u Republici Srpskoj, poput etopozida, docetaksala, tioguanina, talidomida i slično. Riječ je o citostaticima koji se koriste u liječenju solidnih tumora, odnosno u liječenju unutarnjih organa - rekli su u Zavodu.

- Dosta nam je prebacivanja odgovornosti s jednih na druge i čekanja- kažu pacijenti. U ljekarnama diljem RS-a potvrđeno je da nedostaje i lijek tamoksifen, koji se koristi za sprečavanje ponovne pojave raka dojke.

Ovih tableta nema na lageru neko vrijeme, a nije poznato ni kada će biti nabavljene. Slični problemi su se pojavili u Bosni i Hercegovini prije nekoliko mjeseci, a nadležne institucije su rekle kako je BiH malo tržište za velike farmaceutske tvrtke te kako zbog toga treba dulje vrijeme da se pojedini lijekovi nabave. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?