sud bih

Ovoga tjedna presude za Mostar i Prijedor

14.05.2018.
u 11:51

Sud BiH će ovoga tjedna izreći presudu Mili Puljiću za Mostar i Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću za zločin protiv čovječnosti počinjen u Prijedoru.

Izricanje presude Radakoviću i Pejiću zakazano je za sutra, 15. svibnja. Radaković, bivši pripadnik rezervnog sastava policije, i Pejić, koji je bio u neidentificiranoj vojnoj ili policijskoj formaciji, optuženi su da su 13. lipnja 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana obitelji Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste obitelji. Idućeg dana, u srijedu 16. svibnja, Sud BiH će izreći presudu i Mili Puljiću, optuženom da je kao zapovjednik Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Suđenje Mići Jurišiću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora počet će u četvrtak 17. svibnja.

Za danas je zakazano ročište u predmetu “Zulfikar Ališpago”, koji je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem.

Međutim, zbog njegove bolesti postupak je razdvojen u ožujku 2014. godine.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Memić, Hodžić i Bojadžić su pravomoćno osuđeni na 37 godina zbog ubojstva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Za srijedu planirano je izlaganje završnih riječi Tužiteljstva na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), optuženim za ubojstva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac.

Ovoga tjedna nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u Zvorniku, Srebrenici, Bileći, Orašju te drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije