BAREM NA PAR DANA

Ovog Božića odmorite od gadgeta i napravite 'digitalni detoks', evo kako

shutterstock
20.12.2021.
u 07:27

Tehnologija danas prožima gotovo svaki segment naših života; bilo da se družimo preko društvenih mreža, kupujemo online ili plaćamo račune preko aplikacije, mobiteli su uvijek uz nas.

Odricanje od tehnologije ili digitalni detoks otvara prilike za kvalitetnije povezivanje s ljudima oko nas, te za sjećanje na vrijeme kad su mnoge radnje i zadaci možda bili teži i dugotrajniji, ali je to imalo neku draž...

Tehnologija danas prožima gotovo svaki segment naših života; bilo da se družimo preko društvenih mreža, kupujemo online ili plaćamo račune preko aplikacije, naši su mobiteli uvijek uz nas, a budući da nam razni gadgeti mogu zadovoljiti razne potrebe, nije ih se tako lako odreći.

Ipak, ako vam je veći dio godine posao izgovor da to ne napravite, praznici su idealno vrijeme da barem na kratko isprobate taj zaboravljeni život bez pomoći tehnologije. Evo kako:

1. Zaključajte svoje uređaje

Iako možete uključiti način rada bez ometanja ili samo utišati obavijesti, dokle vam je god mobitel u džepu vjerojatno ćete provjeriti što je novo na Facebooku ili Instagramu, brzo odgovoriti na neki mejl ili samo učitati novu fotografiju. Zato je telefon najbolje zaključati, a vrijeme na njemu si znatno ograničiti; na primjer na jedan sat ujutro i jedan sat navečer.

2. Sve planirajte unaprijed 

Da biste izbjegli potrebu za aplikacijom preko koje rezervirate restoran ili kupujete kino ulaznice i karte za javni prijevoz, najvažnije je prethodno planirati.Sve koji su vam bitni obavijestite da nećete biti dostupni i prepustite se 'čišćenju'.

3. Pronađite pozitivne strane detoksa

Nagli prekid korištenja tehnologije može čak izazvati osjećaj stresa, tjeskobe ili frustracije, pa Independent piše da se pokušate uvjeriti da je to dobra stvar, te da na detoks gledate kao na nagradu, a ne kaznu. Nemogućnost korištenja digitalnih aplikacija ili web-stranica za navigaciju i pronalaženje restorana može biti frustrirajuće, ali može pružiti i određeno uzbuđenje zbog prilike da se istraži nešto novo i ​​nepoznato, te svladaju neke nove vještine (poput korištenja karte, a možda čak i kompasa).

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?