polovica umire

Ovo su signali moždanog udara - što hitnije otiđite u bolnicu

mozdani
Dreamstime
29.10.2016.
u 10:47

Svjetski dan moždanog udara obilježava se zato što se radi o globalnoj epidemiji, a u Hrvatskoj ga godišnje doživi od 15.000 do 16.000 ljudi. Samo trećina ostane radno sposobna

Iznenadna utrnulost ili oduzetost ruku, nogu ili lica, smetnje u govoru, vidu ili hodu, te vrtoglavica i glavobolja, neki su od glavnih simptoma moždanog udara, pa svatko tko ih osjetiti treba se odmah javiti u najbliži bolnički hitni prijem kako bi na vrijeme, unutar tri do 4,5 sata od nastanka moždanog udara, dobio potrebnu medicinsku pomoć, ističu stručnjaci u povodu Svjetskog dana moždanog udara, koji se obilježava danas, 29. listopada.

"Moždani udar je važno prepoznati kao hitno stanje jer postoje uspješne metode liječenja koje mogu razbiti ugrušak u mozgu i obnoviti protok krvi", istaknula je Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice, piše 24sata.hr. 

Svjetski dan moždanog udara obilježava se zato što se radi o globalnoj epidemiji, pa u svijetu možtdani udar svake godine doživi 17 milijuna ljudi, a umre njih 6,5 milijuna.

Za sprječavanje moždanog udara važni su nepušenje, pravilna uravnotežena prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost i primjerena tjelesna težina, te redovita kontrola krvnog tlaka, pulsa, šećera i masnoće u krvi. Pritom stručnjaci ističu važnu ulogu obiteljskih liječnika u prevenciji moždanog udara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?