Što raditi?

Ovo je najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru!

29.07.2021.
u 07:54

Kako kontrolirati visoki tlak na godišnjem odmoru objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog.

Među ostalim pitanjima, objašnjava i koja je najčešće pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru.

 

"Najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru jest da uzimaju lijekove bez kontrole visokog tlaka. Visoki tlak je kronična bolest i podložan je samokontroli. Svaki pacijent s visokim tlakom treba imati sa sobom adekvatan tlakomjer i u slučaju bilo kakvih simptoma treba izmjeriti tlak, a ne piti terapiju bez prestanka i dovesti se u neke neželjene nuspojave, upozorava ovaj liječnik!"

Koje su optimalne vrijednosti krvnog tlaka?

  • Stanje tlaka je optimalno ako je sistolički tlak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg.
  • Stanje tlaka je normalno ako je sistolički tlak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg.
  • Stanje tlaka je granično ako sistolički tlak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.
  • Prvi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 140 i 159 mmHg, a dijastolički tlak između 90 i 99 mmHg. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.
  • Drugi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 160 i 179 mmHg, a dijastolički između 100 i 109 mmHg. U tom slučaju biste trebali kontrolirati tlak kod liječnika kroz jedan mjesec.
  • Treći stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak od 180 mmHg na više i dijastolički od 110 mmHg na više. Preporučuje se liječnička pomoć kroz jedan tjedan

U video saznajte i što ako preskočite terapiju na godišnjem odmoru te kojih se zdravih navika morate strogo pridržavati na odmoru ako imate visoki tlak!

 

Najčešći mitovi o visokom tlaku...

MIT: U MLADOSTI NE MOGU OBOLJETI OD ARTERIJSKE HIPERTENZIJE

Istina: Izolirano povišeni (uglavnom gornji ili sistolički tlak) može se pojaviti već u dvadesetim godinama i najčešće je povezan s debljinom ili s uzbuđenjem (posjet liječniku), liječenje se u toj dobi rijetko provodi lijekovima.

MIT: ZBOG STRAHA OD DOKTORA IMAM HIPERTENZIJU

Istina: Hipertenzija bijele kute je povišeni tlak koji se javlja isključivo u liječničkoj ordinaciji, dijagnoza se postavlja Holter-om arterijskog tlaka i ako izvan ordinacije nije povišeni tlak nije ju potrebno liječiti.

MIT: SKRIVENA HIPERTENZIJA NE POSTOJI

Istina: Skrivena hipertenzija je suprotna hipertenziji bijele kute, kod tih pacijenata tlak u ordinaciji je uredan, ali holter tlaka pokazuje povišene vrijednosti tlaka izvan ordinacije, takvo stanje je potrebno liječiti.

MIT: AKO IMAM POVIŠENI TLAK, NE MOGU SE BAVITI SPORTOM

Istina: Baviti se sportom je čak poželjno u liječenju arteriskog tlaka, ali samo pod prepostavkom da je tlak adekvatno liječen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije