TAKTIČKI ZRAKOPLOV HAWKEYE E2C

Ovo je avion koji nadzire i hrvatsko nebo: Poslali su ga Francuzi, leti brzinom do 650 km/h, a stoji 1,2 milijarde kuna

15.03.2022.
u 13:14

Riječ je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje.

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da je avion Hawkeye E2C u vlasništvu Francuske kontrolirao hrvatski zračni prostor 12. ožujka, a to će učiniti i danas. Uslijedilo je to nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu, a koja je na sebi nosila i eksploziv.  Riječ je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje.  To je dvostruki turbopropelerski avion koji je 1950-ih dizajnirao Grumman Aircraft Company za američku mornaricu, a ovakve zrakoplove danas koristi i Francuska. 


Zrakoplov je dugačak gotovo 18 metara, promjer krila mu je 25 metara, a poseban je po rotirajućoj radarskoj kupoli promjera 7,3 metara koja je postavljena iznad krila i trupa. Leti brzinom od 650 kilometara na sat, a domet mu je 2700 kilometara.  Hawkeye E2C ima ugrađene najsuvremenije radare, prati i snima stanje na terenu te javlja o lansiranim projektilima i navodi kopnene i zračne snage.  Zrakoplovom upravlja peteročlana posada, s pilotom i kopilotom u pilotskoj kabini te još trojicom časnika koji se nalaze u stražnjem dijelu trupa.  Amerikanci su ga koristili u vijetnamskom ratu kao ''elektroničke oči mornarice'', a koristio se i tijekom rata u Perzijskom zaljevu.  Cijena jednog takvog zrakoplova jest oko 180 milijuna dolara (oko 1,2 milijarde kuna), a trenutačno ga koriste Egipat, Francuska, Japan, Meksiko, Tajvan te SAD. 

Francuzi kupuju unaprijeđene zrakoplove 

Prije samo mjesec dana američki nosač aviona Harry S. Truman, zajedno s francuskim Charlesom de Gaulleom, u Sredozemlju je održao vježbe gdje je baš isprobavana njihova interoperabilnost i "razmjena" zrakoplova. Poseban je fokus stavljen na dijeljenje podataka i informacija jer američka mornarica koristi neke vrlo stroge sustave šifriranja i obje mornarice su se pobrinule da Francuzi mogu čitati takve šifrirane podatke i pristupiti im. Francuzi već desetak godina posjeduju "mali AWACS", E-2C Hawkeye koji se nalazi i na njihovu nosaču aviona, a stoji oko 200 milijuna dolara komad. Takav sada povremeno nadzire i hrvatski zračni prostor, a nakon "proboja" sovjetskog drona do Zagreba. Prije mjesec dana francuska je mornarica prvi put testirala i njegovu naprednu inačicu, E-2D Advanced Hawkeye koji za sada koriste samo Amerikanci. Ministarstvo oružanih snaga Francuske objavilo je prije godinu dana da je odobrilo nabavu tri zrakoplova E-2D Advanced Hawkeye Airborne za rano upozoravanje i kontrolu (AEW&C). Ugovor je službeno dodijeljen u prosincu 2021. godine. Takvi unaprijeđeni zrakoplovi stoje oko 500 milijuna dolara po primjerku, a s rezervnim dijelovima i obukom i više. Ugovor za Francusku, za tri takva zrakoplova, stoji oko 2 mlrd dolara. Na vježbama s Amerikancima, Francuzi su svoj E-2C slali na slijetanje na "Trumana", a Amerikanci svoj E-2D na slijetanje i uzlijetanje na Charles de Gaulle. Prije par godina francuski Rafalei su uspješno vježbali slijetanje i uzlijetanje na i sa američkog nosača aviona u vodama oko Newporta. Dokazali su interoperabilnost i stoga što se na oba nosača aviona koristi ista tehnologija, dakle koristi se katapultiranje i slijetanje s kukom. Francuski se nosač zrakoplova nalazi na sredini južnog Jadrana u visini Dubrovnika, zbog zračne kontrole nad BiH, sada i RH, a američki "Truman" posve se približio ratištu u Ukrajini i trenutačno je stacioniran na samom ulazu u turski tjesnac Dardanele.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?