Program EU

Otvorene prijave za program jačanja kapaciteta mladih državnih službenika

08.09.2020.
u 09:21

Program EU-a za mlade državne službenike u BiH financira Europska unija, a realizira British Council. Program je posvećen unaprjeđenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti.

Nositelji promjena

Prijave za sudjelovanje u programu službeno su otvorene 4. rujna na web-stranici programa www.eu4wb6.com i trajat će sve do 20. rujna 2020. Program nudi profesionalno usavršavanje za 25 sudionika - mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Europskoj uniji i koji će biti nositelji promjena u tijeku procesa proširenja. Prijaviti se mogu državni službenici s jednom do sedam godina profesionalnog iskustva koji rade na poslovima vezanim za pristupanje Europskoj uniji i izravno su uključeni u procese pripreme i provođenja programa i aktivnosti financiranih sredstvima iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da program EU-a za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak EU reformskih inicijativa koje se odnose na proces jačanja kapaciteta mladih državnih službenika, a koji je pokrenut kroz regionalni program na zapadnom Balkanu. - Imajući u vidu sve veće obveze koje proizlaze iz procesa europskih integracija, Bosni i Hercegovini potrebni su dobro obučeni državni službenici koji razumiju principe i način rada u Europskoj uniji i koji bi u budućnosti trebali postati pokretačka snaga za razvoj javne uprave - naveo je Bizel.

- Ovim projektom promoviramo suradnju vlada i institucija na svim razinama, ali i ono što je najbitnije, povezujemo mlade državne službenike koji će međusobno dijeliti najbolje primjere iz prakse. Razmjena mladih državnih službenika među različitim razinama vlasti u BiH kreirat će okružje za suradnju, potaknuti konkurentnost, profesionalizam i mobilnost unutar državnih službi - naglasila je Larisa Halilović, direktorica British Council ureda u Bosni i Hercegovini.

Dobra praksa

Program EU-a za mlade državne službenike u BiH dvogodišnji je program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta. U okviru programa mladi državni službenici imat će prigodu sudjelovati u prilagođenom petotjednom programu obuke koji će provesti College of Europe iz Belgije i koji će obuhvatiti ključna područja javne uprave i područja relevantna za proces EU integracija. Jednotjedni program mobilnosti unutar zemalja zapadnog Balkana te dvotjedna razmjena unutar BiH kandidatima će omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na razini drukčijoj od one na kojoj rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?