KRALJICA MIRA?

Otvoren put za priznanje Međugorja

međugorje
10.04.2017.
u 19:26

Papa Franjo svetišta iz kongregacije za kler prebacio u Papinsko vijeće za novu evangelizaciju koje će biti odgovorno za uspostavljanje međunarodnih svetišta

Međugorje je, kako stoje stvari, na najboljem putu da stekne sve uvjete da postane priznatim i službenim marijanskim svetištem Katoličke crkve. I to, najvjerojatnije, pod nazivom Kraljice mira, kako je rekao za svojega prvog posjeta posebni papin izaslanik mons. Henryk Hoserrekavši da se u Međugorju Blažena Djevica Marija časti upravo pod tim imenom iz litanijskih zaziva.

Važan dokument

Naime, uvjeti za tako nešto stekli su se i u samom Vatikanu i to upravo u tijeku prvog Hoserova dolaska u Međugorje, u kojem je prije tjedan dana, 1. travnja, papa Franjo objavio motuproprij „Sanctuarium in Ecclesia“, koji naša javnost, praktički, uopće nije registrirala, a riječ je o važnom dokumentu kojim se, kako javlja Radio Vatikan, „opća nadležnost za katolička svetišta diljem svijeta prebacuje sa Zbora za kler na Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije“.

– Vijeće će tako biti izravno odgovorno za uspostavljanje međunarodnih svetišta i odobrenje njihovih statuta, za proučavanje i primjenu mjera u svrhu promicanja evangelizacijske uloge svetišta te za njegovanje pučke pobožnosti u tim istim svetištima – kaže Radio Vatikanobjašnjavajući kako će ono „biti nadležno za unapređivanje organskog dušobrižništva u svetištima kao ‘pokretačke snage nove evangelizacije’, a k tomu i za promicanje kako nacionalnih tako i međunarodnih susreta usmjerenih prema pastoralnoj obnovi pučke pobožnosti kao i hodočašćenja u sveta mjesta“. Upravo o tome govorio je i mons. Hoser na konferenciji za medije rekavši da za papu Franju Međugorje ima težinu upravo u kontekstu nove evangelizacije i da će to ponajviše utjecati na njegov sud o Međugorju.

Organiziranje hodočašća

– Osim toga to će Papinsko vijeće promicati posebnu formaciju djelatnika svetišta, a jedna od uloga bit će i „budnost“ kako bi se hodočasnicima mogla ponuditi dosljedna te stalna duhovna i crkvena pomoć – navodi Radio Vatikan, a u Međugorju bi to konkretno moglo značiti dopuštenje svećenicima da organiziraju i predvode hodočašća u Međugorje ili pak drugim mjesnim Crkvama (poput one u Poljskoj, Italiji, Irskoj, tj. odakle dolazi najveći broj hodočasnika) da u Međugorje trajno smjeste svoje svećenike, koji će biti na usluzi hodočasnicima iz tih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?