LJUBUŠKI

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi „in situ“ muzej u Hercegovini

15.12.2023.
u 15:06

U Ljubuškom je u petak otvoren Posjetiteljski centar Gračine, najznačajnija investicija u arheologiju ljubuškog kraja.

Radi se o prvom „in situ“ (na licu mjesta) muzeju u kojem je smještena zbirka arheoloških nalaza pronađenih u istraživanjima lokaliteta Gračine, a ukupna vrijednost radova iznosila je više od 200 tisuća eura.

Nositelj projekta bila je Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) – HERAG, a partneri na projektu bili su Grad Ljubuški iz BiH, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

- Uistinu je ovo jedan izvanredan primjer toga što europski fondovi i Interreg projekti prekogranične suradnje mogu donijeti dobroga lokalnoj zajednici. S jedne strane, očuvanje kulturne baštine i vrijednih kulturnih nalazišta koji su ovdje prisutni, a s druge strane povećanje atraktivnosti grada, utemeljeno upravo na toj baštini - rekao je prilikom otvaranja centra Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Republike Hrvatske.

Doda je kako su se ovakvi i slični projekti na primjerima hrvatskih gradova pokazali kao iznimno dobri, te su ti gradovi postali atraktivniji i turistima i stanovnicima.

- S Interreg programom nastavljamo i dalje u novom razdoblju, a kako smo kroz inicijativu RH povećali izdvajanja za Interreg programe sa 60 milijuna na 120 milijuna eura, očekuje nas još puno ovakvih i sličnih projekata. Upravo se kroz uključivanje lokalne samouprave s ovih i prekograničnih područja, koji zajedno u partnerstvu s hrvatskim i crnogorskim institucijama, nastavljaju razvijati projekti koji se temelje na kulturi, prirodnoj baštini, ulaganjima u poduzetništvo, kao i ulaganjima u zdravstvo i ostalo. Cilj Interreg programa je da se ljudi uključuju, da se iskustva izmjenjuju, da se stvara suradnja po važnim pitanjima i da se na taj način stvaraju pretpostavke za nove razvojne projekte koji mogu unaprijediti život na ovome području - izjavio je ministar Erlić.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić podsjetio je kako je Ljubuški i njegova okolica područje bogato kulturno-povijesnom baštinom, koju nastavljaju razvijati i turistički prezentirati kroz ove i slične projekte.

- Ukupna vrijednost je bila oko dva milijuna eura koje su se implementirale u naše tri zajednice, Ljubuški, Solin i Ulcinj. Mi smo osim ovog posjetiteljskog arheo-centra radili i na obnovi naše tvrđave herceg Stjepana, gdje smo završili središnju kulu i branič kulu u starom gradu. Na ovome nećemo stati, s našim partnerima iz Hrvatske (Grad Benkovac) i Crne Gore (Grad Herceg Novi) prijavili smo se na novi natječaj Interrega, gdje se nadamo nastaviti radove na našoj tvrđavi - kazao je Markotić.

Poručio je kako Ljubuški ima što ponuditi turistima koji dolaze.

- Ovaj posjetiteljski arheo-centar bit će biser u našoj turističkoj ponudi. Imamo šta ponuditi, imamo šta pokazati turistima koji dolaze ovdje, radit ćemo na tome da još više to približimo i našim ljudima. Također, želimo pokazati svim onima koji dolaze u našu prelijepu Hercegovinu da imaju što vidjeti, da smo mi dio zapadnog svijeta već 2.000 godina, da znamo gdje pripadamo i gdje idemo, a to je EU koja je naša budućnost - poručio je ljubuški gradonačelnik.

Važnost ovakvih projekata naglasio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Vlada RH, zajedno s nama u BiH, već sedam ili osam godina radi intenzivno na projektima, a ovo je jedan od njih stotine koji svjedoče gdje smo mi bili prije dvije tisuće godina. Centar koji danas otvaramo, kroz istraživanja koja tek slijede, svjedočit će o našoj povijesti, bogatstvu i tradiciji - izjavio je Čović.

Čović je zahvalio Vladi RH na pomoći koju Bosni i Hercegovini pruža na putu ka euroatlantskim integracijama.

- Ono što danas radi Vlada RH, zajedno s nama, otvara nam europski put, europske perspektive i to ubrzano, bez obzira na našu neorganiziranost, rekao bih nesavršenost, u našem djelovanju unutar BiH. Najznačajniji dio svega je što resorno ministarstvo, koje predvodi ministar Erlić, nas obučava i educira, priprema za ono vrijeme kada ćemo biti članica EU. Standardi i ponašanje će i dalje biti isti, tako da svake godine možemo očekivati sve intenzivniju suradnju na ovim projektima i otvarati sebe za nove projekte. Možemo svijetu pokazati što je naša kultura i baština i to je ono što možemo podariti kao naše bogatstvo Europskoj uniji - zaključio je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?