Orašje

Otvoren Centar za djecu s posebnim potrebama

16.12.2015.
u 07:00

Općina Orašje donirala je za novi Centar građevinsko zemljište, a Vlada Posavske županije financirala je grijanje za objekt

Na svečanosti u Orašju veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa presijecanjem vrpce označio je završetak radova na Centru za rehabilitaciju Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje. Projekt za koji je japanska Vlada donirala 104.700 dolara realiziran je kroz suradnju Vlade Japana, ŽP, općine Orašje i IOM-a. Veleposlanik Ogawa istaknuo je da su djeca s posebnim potrebama i dalje jedna od najmarginaliziranijih i najranjivijih skupina u bh. društvu.

Zadovoljni brzinom gradnje

- Sretan sam što donacije iz Japana stižu upravo na adresu najranjivijeg segmenta društva, a otvaranje Centra omogućit će korisnicima profesionalnu pomoć, obrazovne i rekreacijske mogućnosti koje olakšavaju poteškoće i doprinose zadovoljenju osnovnih potreba u njihovu životu, rekao je veleposlanik Kazuya Ogawa. Veleposlanik Ogawa je kazao da je Vlada Japana, kao odgovor na dugoročne potrebe nakon katastrofalnih poplava u svibnju 2014., donijela odluku da će uložiti 1,2 mil. KM u projekt izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pet centara za djecu s posebnim potrebama i invaliditetom. Jedna od glavnih aktivnosti IOM-a u BiH je pomoć i potpora ugroženim skupinama stanovništva. - Pružili smo pomoć pri izgradnji i rekonstrukciji centara kao i nabavi namještaja za njih. Želimo zahvaliti Vladi i narodu Japana koji su dugoročno na ovim prostorima i pomažu narodu ugroženom od poplava u BiH, rekao je Harry Smith, predstavnik IOM-a. Mario Pejić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi PŽ, kao najveći uspjeh istaknuo je da je svijest o poteškoćama djece i osoba s invaliditetom na području PŽ dignuta na višu razinu. - Dirnut sam količinom sreće i zadovoljstva koje iskazuju članovi udruge i nadam se da će dobru energiju prenijeti na sve koji trebaju rješavati njihove probleme. To je ujedno i poruka da ove osobe nipošto nisu teret nego jedno bogatstvo, kaže Pejić. Načelnik Orašja Đuro Topić kaže da je otvorenje centra prilika da se skrene pozornost na Udrugu i ovu populaciju.

Stihovi i zvuci harmonike

Veliku zahvalnost svim donatorima koji su sudjelovali u realiziranju važnog projekta, u ime Udruge iskazao je predsjednik Iljo Vuković te istaknuo da Udruga na prostoru općine Orašje djeluje i radi od 2005. i danas broji oko 80 članova. Općina Orašje je donirala građevinsko zemljište, zatim je Vlada PŽ financirala grijanje, a najveći donator je japanska Vlada s 202.000 KM i IOM koji je osigurao 6000 dolara za namještaj, kaže Vuković. Centar je površine oko 360 metara četvornih, ima dvije prostorije za dnevni boravak i tri ureda za individualni tretman i rehabilitaciju. Nakon što su vrata Centra svečano otvorena, djeca i njihovi roditelji su iskazali neizmjernu radost i zahvalnost svima koji su pomogli, a član Udruge Adnan Tukulj prekrasnim je stihovima uz zvuke harmonike dočarao sreću svojih prijatelja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije