na spomendan Sv. Jeronima

Otvaranje "Godine Božje riječi" u Bosanskom Grahovu

28.09.2020.
u 08:58

Središnja proslava otvorenja "Godine Božje riječi" bit će u Bosanskom Grahovu, na spomendan Sv. Jeronima, u srijedu 30. rujna.

U povodu 1600. obljetnice od smrti crkvenoga naučitelja Sv. Jeronima, prevoditelja i tumača Svetoga pisma, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na svom 78. redovitom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja 2020., odlučili su za Katoličku Crkvu u BiH proglasiti Godinu Božje riječi koja započinje 30. rujna 2020.

Biskupi su za proslavu odabrali Bos. Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija, rodno mjesto Sv. Jeronima – Stridon, nalazio na području današnjega Grahovskog polja, piše Nedjelja.ba. 

U prvom dijelu programa, koji započinje u 10 sati u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra u izgradnji u selu Korita (šest kilometara prije Grahova iz pravca Livna), profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. Josip Knežević održat će predavanje o Sv. Jeronimu.

Potom će u 12 sati u dvorištu župne crkve Sv. Ilije Proroka u selu Obljaj, biti euharistija koju će predslaviti vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Nakon sv. mise biskupi, svećenici i vjernici sudjelovat će u pravljenju milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Proslava u Grahovu održat će se uz poštovanje svih propisa koji su na snazi u vezi s pandemijom koronavirusa.

Organizatori proslave su župa Sv. Ilije Proroka i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić iz Bosanskog Grahova.

Inače, u selu Korita posvećena je kapela u čast Sv. Jeronima, a nedavno su u župnoj crkvi u Bos. Grahovu postavljeni vitraji od kojih jedan prikazuje lik ovog sveca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije