Izgradnja brze ceste

Otvaraju se milijunske prilike za poduzeća s prostora Hercegovine

cesta izgradnja
15.02.2022.
u 17:00

Projekt će značiti i otvaranje novih perspektiva domaćim gospodarstvenicima u Hercegovini, a napose onima iz Širokog Brijega i Gruda koji su uvelike izvozno orijentirani

Izgradnja brze ceste koja će s jedne strane povezati Mostar, a s druge Imotski, odnosno Zagvozd, iznimna je prilika za dvije lokalne zajednice na prostoru zapadne Hercegovine - Široki Brijeg i Grude, koje će se prolaskom novog, moglo bi se reći i međunarodno značajnog prometnog koridora, naći u prilici dodatno unaprijediti svoje ionako nadaleko poznato poduzetničko okruženje, piše Večernji list BiH

Osim bržeg prijevoza ljudi, nova će cesta, zbog činjenice da će se spajati s jedne strane s koridorom Vc koji ide dolinom Neretve, a s druge s autocestom koja prolazi kroz Hrvatsku, značiti i otvaranje novih perspektiva domaćim gospodarstvenicima u Hercegovini, a napose onima iz Širokog Brijega i Gruda koji su uvelike izvozno orijentirani.

Brojke na terenu

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević ističe kako svaka prometnica koja se gradi ima svoj značaj, a u ovom konkretnom slučaju brza prometnica spajat će dvije autoceste te će navedeni projekt imati značaj za cijeli prostor zapadne Hercegovine, ali i šire. Ona će dijelom omogućiti obilaženje tranzita, a kako ističe Kraljević, buduća brza cesta od Mostara do granice s RH omogućit će brzi priključak na autoceste - i na jednu i na drugu. Odnosno na koridor Vc s jedne, a autocestu koja prolazi Republikom Hrvatskom s druge strane.

- Sigurno će se raditi o prometnici velikoga značaja - naglasio je gradonačelnik Kraljević.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj potvrdio je za Večernji list kako se dio buduće brze ceste koja će prolaziti kroz prostor ove općine realizira u dužini oko 20 kilometara, a što je polovina dionice Polog -granica s RH.

Na području općine Grude nalazi se i GP Gorica - Vinjani Donji koji je jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza južno od Gradiške kada je u pitanju broj putnika, osobnih automobila, kao i broj teretnih kamiona.

Grizelj je iznio podatke kako oko milijun putnika, a na temelju referentne 2019., prijeđe preko ovoga prijelaza u jednom smjeru, a tu je i oko 70 tisuća kamiona u oba smjera, odnosno 35 tisuća u jednom smjeru. Sve su to brojke koje dovoljno govore o važnosti navedenog graničnog prijelaza, ali i prilično ilustrativno govore o važnosti buduće brze ceste za promet ljudi i roba. Grizelj ističe kako je Općina Grude životno zainteresirana da se realizira projekt brze ceste kako bi se najprije olakšao život mjesnog stanovništva, ali i kako bi se zadržala konkurentska pozicija grudskoga gospodarstva.

Grizelj pritom podsjeća kako grudsko gospodarstvo sudjeluje u ukupnim rezultatima Federacije dvostruko iznad prosjeka. A posebno su, zaključuje, zainteresirani da se precizno definira spojna točka na samom graničnom prijelazu kako bi cesta nastavila od granice prema Zagvozdu na bazi tako utvrđene spojne točke. Drugim riječima, interes je da brza cesta Zagvozd - Imotski završi na prijelazu Vinjani.

O važnosti projekta za BiH i Hrvatsku govori i činjenica da je nedavno u posjetu gradovima i općinama u ZHŽ-u boravilo izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije predvođeno županom Blaženkom Bobanom.

Sastanak

Domaćin je bio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, a sastanku su nazočili zamjenici župana Stipe Čogelja i Ante Šošić, pročelnik Ureda župana Davor Pavić, zamjenik pročelnika Ureda župana Ivan Baćak, ravnatelj JU RERA S. D. Jozo Sarač, predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ-a Miroslav Ramljak, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, načelnik općine Posušje Ante Begić i direktor Razvojne agencije HERAG Rade Luburić. Na sastanku je posebice istaknut značaj projekta brze ceste za prostor zapadne Hercegovine, ali i ovoga dijela Hrvatske.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Spezzi
18:33 15.02.2022.

Šteta papira i novina, niste napisali koliko je ekipa janjetine smazala na ovom značajnom sastanku !?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?