Mogućnost zbog koje postaje upitno postizanje svrhe kažnjavanja

Otkup godine dana kazne od 18.250 do 36.500 KM, ovisno o tome gdje je presuda donesena

zatvor
02.10.2022.
u 19:30

Zatvorske kazne u trajanju do godinu dana u Bosni i Hercegovini mogu se otkupiti. Jedan dan stoji 100 ili 50 maraka, u ovisnosti o tome koji je sud odgovoran. Prema Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, dan zatvora može se otkupiti za 100 KM. Kazneni zakoni entiteta se razlikuju. Dok je u Federaciji BiH tarifa ista, Kazneni zakon Republike Srpske (RS) propisuje da dan zatvora vrijedi 50 KM. Kazneni zakon Distrikta Brčko BiH, poput državne razine, propisuje da dan zatvora vrijedi 100 maraka. Tako osuđenici koje su sudovi u FBiH, Distriktu Brčko ili pak državni Sud osudili na godinu dana zatvora slobodu mogu "kupiti" za 36.500 KM. Ako je pak presudu donio neki od sudova u Republici Srpskoj, godina dana zatvora osuđenog će "stajati" upola manje - 18.250 KM, piše Večernji list BiH.

Odobrene zamjene

Sudovi u Republici Srpskoj su od ožujka prošle godine odobrili više od 170 zamjena zatvorskih kazni za novčane, što može umanjiti odvraćajući učinak kažnjavanja, posebice kod presuda za korupciju. Podaci koje je prikupio BIRN BiH pokazuju kako su najmanje 173 presude koje, osim korupcije, uključuju i ostala kaznena djela, zamijenjene za novčane u posljednjih godinu i pol dana, nakon što je vraćena takva zakonska mogućnost u Republici Srpskoj. Od ožujka prošle do 31. prosinca 2021. godine u Republici Srpskoj je 95 kazni zatvora zamijenjeno za novčane. Od početka ove godine do 20. rujna, prema istim podacima, 78 zatvorskih kazni pred sudovima u Republici Srpskoj zamijenjeno je za novčane. U razdoblju od 2014. do 2020. godine, odnosno u šest godina, u 1766 slučajeva u BiH zatvorske kazne zamijenjene su novčanima, podaci su Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH. Broj osoba koje su iskoristile tu zakonsku mogućnost je i veći jer postoje predmeti u kojima je bilo više osuđenika koji su "otkupili" zatvorsku kaznu. Zamjenom zatvorske kazne novčanom osiguravaju se načela zakonitosti, pravičnosti i humanosti u postupku izvršenja kazne. U BiH su ta načela nerijetko svedena na to da će oni koji imaju novac otkupiti kaznu, a tko nema novca, odslužit će kaznu zatvora. To pogoduje i susjedima, koji nerijetko prihvaćaju bh. državljanstvo kako ne bi služili kaznu zatvora u Hrvatskoj ili Srbiji, gdje te mogućnosti ne postoje. Istraživanje novinara CIN-a pokazalo je kako državni službenici, nakon što budu osuđeni za uzimanje mita, zatvor izbjegnu plaćanjem kazne. Ima i onih koji su skloni ponavljanju kaznenog djela.

Bogati povlašteni

Mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom koristili su političari, liječnici, biznismeni... Svima njima jednostavnije je bilo platiti slobodu nego otići u zatvor. Banjolučki odvjetnik Milan Malešević kaže kako on ne može pronaći razumno objašnjenje za odredbe zakona koje omogućuju otkup zatvorske kazne. - Izricanje novčane kazne siromahu koji je ne može platiti te uslijed toga bude upućen na izdržavanje kazne zatvora odraz je u ogledalu izricanja kazne zatvora do jedne godine bogatašu koji je zamijeni za novčanu. Ne postiže se svrha kažnjavanja, ne odabire se prava mjera. Paradoksalno, ali sasvim je moguće da se za blaže kazneno djelo izriče teža sankcija, što je rezultat ove odredbe - kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine Malešević. Međunarodna izvješća već godinama upozoravaju da su kazne svakako male, a u posljednjem izvješću Europske unije o napretku BiH u dijelu o borbi protiv korupcije navodi se kako otkup kazni ima slab odvraćajući učinak. EU borbu protiv visoke korupcije smatra jednim od prioriteta u jačanju vladavine prava, a koji BiH može približiti članstvu u Uniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije