pogled u mozak

Otkriveno: Evo zašto su muškarci sebičniji od žena

Thinkstock
11.10.2017.
u 15:12

Jesu li muškarci zaista toliko sebičniji i neljubazniji od žena? Jesu! A sada je i otkriveno zašto je to tako.  Mozak žena i mozak muškaraca različito reagiraju na prosocijalno i sebično ponašanje, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu.

Žene se osjećaju puno bolje kada naprave neku ljubaznu gestu, njihov mozak otpušta jači signal za nagradu nego mozak muškarca. Njihov 'nagradni sistem' veću stimulaciju dobije od sebičnog ponašanja. Pri tome se ispušta dopamin zbog kojeg se osjećamo - dobro. Sumirano na zaključak, to znači da su muškarci sebičniji i pri tome se osjećaju odlično, a žene teže nesebičnosti i ljubaznosti. U drugom eksperimentu znanstvenici su lijekovima omeli rad centra za nagrade u mozgu ispitanika. Pod utjecajem lijekova žene su se ponašale sebičnije, ali muškarci su postali nesebičniji, što je iznenadilo znanstvnike.

"Ovi su rezultati pokazali kako mozak muškarca i žene drugačije procesiuiraju velikodušnost na farmakološkoj razini. Buduće studije moraju uzeti u obzir razlike u spolovima mnogo ozbiljnije", rekao je voditelj istraživanja Alexander Soutschek i upozorio da, iako su ove razlike zabilježene na biološkoj razini, moraju imati i evolucijski korjen.

"Sustavi nagrada i učenja u našem mozgu blisko surađuju. Empirijska istraživanja pokazala su kako se djevojčice hvali zbog nesebičnog ponašanja. Što implicira kako je njihov sustav za nagrade u mozgu naučio za to očekivati pohvale, umjesto za sebično ponašanje. Razlike među spolovima koje smo primijetili u našim istraživanjima mogu se pripisati različitim očekivanjima koje društvo nameće muškarcima i ženama". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?