Epidemiološka situacija zabrinjava stručnjake

Otkrivena nova podvarijanta omikrona u Srbiji, još zaraznija od originalne

09.02.2022.
u 15:30

Epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjava stručnjake, samo u posljednjih tjedan dana zabilježeno je gotovo 102.000 zaraženih, a potvrđena su i dva slučaja podvarijante virusa omikron nazvane stelt, a poznate i pod službenim nazivom BA.2.

O podvarijanti omikron soja se još ne zna puno, ali ono što se do sada zna je da daje kliničku sliku kakvu daje i omikron soj. O novom soju omikrona za N1 govorila je Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

“Na Medicinskom fakultetu radi se sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 koronavirusa. U pitanju je zahtjevna molekularna metoda, ali je važna jer prati aktivnost virusa i njegovu promjenjivost. Zahvaljujući tome uspjeli smo definirati sve varijante virusa koje su bile prisutne u našoj populaciji uključujući i ovu podvarijantu omikron soja, odnosno BA.2 poznatu i kao stelt podvarijanta virusa”, kaže profesorica.

Kako objašnjava, ova varijanta se prvi put javila u Aziji, na Filipinima, krajem studenog 2021 godine. Zatim se proširila na Europu, a prije dan, dva je registrirana i u Australiji. Polako se širi što je potpuno razumljivo zbog toga što je ova podvarijanta virusa povećala svoju infektivnost, tako da se za jedan i pol put lakše prenosi nego originalan omikron soj.

Profesorica navodi da je omikron soj postao skoro dominantan u Danskoj koja ima veliki postotak cijepljenih.

“Ono što je sigurno je da podvarijanta stelt probija imunitet stečen cjepivom i prirodni imunitet i može inficirati osobe koje su u predhodnom periodu ili preležale infekciju ili su cijepljene”, navodi profesorica Jovanović.

Klinička slika pacijenata

“Ono što se iz literature zna, jer je relativno kratak period u pitanju, jest to da su kliničke slike iste kao i kod osoba koje su inficirane originalnim omikron sojem. Dakle radi se o sindromu prehlade koja traje nekoliko dana, bez nekih velikih posljedica. Kod osoba koje su starije i kod onih koje imaju kronične bolesti, klinička slika može biti i teža”, kaže profesorica.

Ona dodaje da uz infekcije gornjih dijelova dišnog sustava dolazi i do infekcije pluća i da to govore i epidemiološki podaci u zemlji.

“Zapaženo je da nemamo veliki broj hospitaliziranih, ali imamo veliki broj osoba koje su na respiratoru, kao i veliki broj smrtnih ishoda u jednom danu”, kaže Jovanović i dodaje da ovaj podatak ne bi trebalo zanemarivati jer omikron soj kao i njegova podvarijanta mogu dati vrlo teške kliničke slike.

Jovanović je dodala i to da je i delta soj imao podvarijante i to oko 200, ali nisu bile interesantne kao stelt koji je zanimljiv upravo zbog te povećane prenosivosti u odnosu na originalan soj.

“Ono što je značajno za nas virusologe je da je došlo do promjene u nekim dijelovima ključnih gena koje mogu utjecati na osjetljivost dijagnostičkih testova. Jako često se u posljednje vrijeme susrećemo se s tim da antigenski testovi mogu biti lažno negativni, pa se onda prisustvo virusa dokazuje PCR testom. Mutacije u ovoj podvarijanti su smanjile osetljivost antigenskih testova”, kaže profesorica za N1.

Kako je profesorica i član stožera, na pitanje o pooštravanju mera zbog infektivnije podvarijante, ona odgovara da su mjere standardne – održavanje higijene, nošenje maski u zatvorenom i u gužvama na otvorenom, ali i držanje fizičke distance.

“Ovu situaciju ne bi trebalo olako shvatiti, ona je i dalje izvanredna”, naglašava Jovanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?