Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Otkazano uplovljavanje ratnih brodova u zaljev Neum-Klek

Neumljani su zadovoljni donesenom odlukom jer bi se u suprotnom nanijele velike štete
11. srpnja 2014. u 18:08 1 komentara 463 prikaza
'BIH-14.10.2007 Neum Turski ratni brod opet u Neumu Snimio Frano Matic'
Foto: 'Frano Matic'

Nakon što Vijeće ministara BiH nije dalo suglasnost za uplovljavanje dvaju ratnih brodova mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum, potvrđeno je da je planirana posjeta navedenih ratnih brodova u razdoblju od 14. – 19. srpnja i službeno otkazana, stoji u priopćenju koje donosi Večernji list. 

Neumljani su zadovoljni donesenom odlukom jer bi se u suprotnom nanijele velike štete i sa ekološke i ekonomske strane. Budući da je more u Neumu plitko, te je zaklonjeno poluotokom Klekom i Pelješcom, sve otpadne tvari dugo se zadržavaju u zaljevu zbog čega se uništava specifični biljni i životinjski svijet. Također, turizam je glavna gospodarska grana od koje živi većina domaćeg stanovništva, i od koje imaju koristi i općina i županija i Federacija BiH. 

Općina Neum se zahvaljuje svima koji su joj pružili podršku, posebice predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću i predsjedatelju Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, zato što su poduzeli potrebne mjere i uložili napore da se ovo pitanje rješi za dobrobit zaštite okoliša i turizma.

Budući da ratni brodovi ne dolaze, prosvjedi na kopnu i moru koji su najavljeni 13. i 14.  srpnja također su otkazani. 

U Neum su svi dobrodošli kao turisti 

Budući da se u medijima na ovu temu bespotrebno dižu tenzije na nacionalnoj razini, potrebno je razjasniti da se Općina Neum protivi uplovljavanju svih vojnih, teretnih i 
putničkih brodova, što je i zaključak Općinskog vijeća iz 2010. godine. Načelnik Općine Neum dr. Živko Matuško, još jednom naglašava da su u Neum svi dobrodošli kao gosti i turisti, te objašnjava da je otpor i vlasti i stanovništva nastao isključivo zbog besmislenosti da u mali neumski zaljev uplovljavaju ratni brodovi koji uništavaju eko sustav zaljeva i turizam kao okosnicu gospodarskog razvoja općine.