Radikalni islamisti iz Bliskog istoka sve češće dolaze na prostor BiH

Osuđenik za terorizam kupuje zemljište u BiH: U ISIL-u je više od 140 državljana BiH

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.08.2014.
u 09:32

U BiH ušao Somalijac Abu Talha koji je zbog terorizma protjeran iz Saudijske Arabije

Vijest da je Emrah Fojnica (23), državljanin BiH, počinio samoubilački napad u Iraku i da je svoju smrt kao žrtvu Alahu najavio nekoliko dana prije preko društvenih mreža, zabrinula je sigurnosne službe u BiH, ali i u cijeloj regiji. Fojnica je otišao u Irak kako bi izveo šehidsku operaciju s prslukom punim eksploziva na sebi, ali se ne navodi mjesto gdje je samoubilački napad obavio.

Potpora oca za žrtvu

Radikalni islamistički portali koji glorificiraju njegovu smrt navode da je njegov otac, koji kao pripadnik vehabijskog pokreta živi u selu Gornja Maoča kod Tuzle, pozdravio mučeničku smrt sina u Iraku. Emrah Fojnica bh. javnosti postao je poznat po tome što je bio optužen zajedno s Mevlidom Jašarevićem za napad na američko Veleposlanstvo u Sarajevu 2011. On je u sudskom postupku oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao ratovati u Siriju gdje se priključio islamističkim postrojbama Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL). Sigurnosne službe u BiH procjenjuju da je od izbijanja rata na sirijskom frontu otišlo više od 140 bh. državljana od kojih se većina danas bori na strani ISIL-a, piše Vecernji.ba. U izvješću se tvrdi kako se posljednje dvije godine pojedini “dušebrižnici” iz arapskog svijeta pokušavaju infiltrirati na bh. prostore, nakon što je njihova aktivnost zamrla krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Pojedine osobe s Bliskog i Dalekog istoka u BiH već dvije godine registriraju tvrtke i agencije koje se bave turističkom djelatnošću. Na direktorske pozicije tih tvrtki postavljaju osobe koje se već duže vrijeme nalaze u BiH, čak i one koji su stigle u vrijeme rata i kojima je regulirano bh. državljanstvo. Takve tvrtke služe za kupovinu zemljišta, a dio tih lokacija mogao bi po njihovim saznanjima služiti za izgradnju naselja zatvorenog tipa, kao što je slučaj vehabijskog naselja u Gornjoj Maoči kod Tuzle. Upravo takav zatvoreni tip naselja u BiH služi kao utočište stranim državljanima iz arapskih država.

Domaći vehabisti su njihovi vodiči za vrijeme boravka u BiH, a ima slučajeva da svojim istomišljenicima s Bliskog istoka pronalaze žene za udaju.

Ulazak sumnjivih osoba

Plaćanje takvog boravišta u BiH potpuno je netransparentno jer se ne prijavljuje njihov boravak. Obavještajne službe se boje da bi ovakva izolirana mjesta mogla služiti za ilegalno prebacivanje osoba koje se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom prema zapadnoeuropskim državama i za jačanje vehabističkog pokreta u BiH.

Spominju se i konkretna imena u tom kontekstu. Tako su obavještajne službe registrirale ulazak Habeeb Abdulaha i Anwara Thams Aldena koji su, između ostalog, posjetili Gornju Maoču gdje su se duže zadržali s Nusretom Imamovićem, neslužbenim vođom vehabijskog pokreta u BiH. Između ostalog su izrazili želju da financiraju asfaltiranje puta prema ovom naselju, te izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže.

Evidentiran je posjet BiH nekoliko sigurnosnim službama zanimljivih osoba s Bliskog istoka. Između ostalih spominje se ime izvjesnog Ali Ahmeda Abdurshida, zvanog Abu Talha, naturaliziranog bh. državljanina podrijetlom iz Somalije, koji je za vrijeme i nakon rata u BiH radio za neke arapske humanitarne organizacije, čiji je rad nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna 2011. zabranjen. Zbog sumnji da je povezan s terorizmom, Abu Talha je boravio nekoliko godina u zatvoru nakon čega mu je izrečene mjera zabrane ulaska u Saudijsku Arabiju odakle je deportiran u Somaliju. Njegov ulazak u BiH registriran je 17. siječnja 2012. Iako službeno nigdje nije zaposlen, sigurnosne službe zabilježile su da je kupio više nekretnina u BiH.

Komentara 3

JM
jezero-matica
17:30 13.08.2014.

Primjecujem kako istinite cinjenice dizu prasinu medju vjetrokretima ili vec kako se zovu.Puno brbljanja ali ni jedne cinjenice koja bi pobila pisanje ovog novinara! To znaci odobravanje uvoza ove pokvarene robe,koja ce najprije vama zasmrditi i najvise stete vam nanijeti!

BO
Bosnjak
13:50 13.08.2014.

Abu Abi Abo Hambi Hambo su krivi za visoku nezaposlenost, bjezaniju Rvatske omladine u inozemstvo, problem treceg entiteta u BiH, serviranje i isporuku hrvatskih utemenitelja kao Perkovica a cujem sad i Mustaca, te opasnu ucinkovitost viagre pri prekomjernoj uporabi. Za to su krivi Abu Abi Hamba i drugi, znate. Ti decki sto idu tamo da traze smisao zivota, mogu sto se mene tice slobodno ali sa kartom u jednom pravcu. Mozete li nam gospodine objaviti i imena kada vec tako tacno znate i brojku od 140 ? Mozda je medju njima i niz hrvatskih imena a i mozda i srpskih, Nezaboravan skori primjer za ljutog i opasnog za svijet Gadafija je placenik Mario. Hrvat iz BiH a zena ljutog Gadafija je Hrvatica (BiH) Sofija Fakas rodjene u Mostaru a inace iz Petrinje. Hrvati imaju svog ucinka u svemu ovom u teznji razbijanja BiH zajedno sa Vozdom iz Laktasa. Kolega vam je skoro priznao ko je dovodio Mungose u BiH u smislu "fol" pomoci Bosnjacima ili mozda ipak u smislu "opravdanja" rusenja istocnog Mostara, Heliodroma, Gabela, Ahmica..... Ali nista to u kontextu. Zaboravilo se !!! Jednosmjerna ulica je najbolja, svedimo na ono sto potrebujemo u trenutku i naravno pokrijmo se ali huskajmo. Kada utipkate hrvatski placenici na google imate sta i da vidite ali niko o tome, znate.

Avatar marengoo
marengoo
11:01 13.08.2014.

Kako je lijepo citati kad te susjedi i komsije sa zapadne odnosno istocne strane na sve nacine pokusavaju stavljati etiketu teroriste,fundamentaliste.. Ponovno ozivljava teza o Alijinim dzihad ratnicima,koljacima,zelenim beretkama koje sa pravoslavnom i katolickom nejaci hrane lavove i tigrove u zoloskom vrtu po Sarajevu.. Ovo se pisalo ranih devedesetih u proteklom stoljecu,evo citamo reprizu u malo drugacijem obliku.... He he,hajde da vam ne kvarim romansu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?