različiti oblici socijalne pomoći

Ostanak se potiče dječjim doplacima, poticajima, zapošljavanjem mladih

30.09.2018.
u 17:00

Demografska slika BiH posljednjih godina sve je lošija, stanovništvo se sve više odlučuje na iseljavanje, pogotovo mladi i obrazovani kadrovi, a nije rijetko da odlaze i cijele obitelji koje svjetliju budućnost vide u zemljama EU-a, piše Večernji list BiH.

Pomoć i brojke 

Kako bi barem na neki način smanjili broj odlazaka, sve veći broj bh. općina i gradova odlučuje se na neki vid socijalne pomoći, bilo da se radi o dječjim doplacima, jednokratnim novčanim sredstvima mladim obiteljima, poticajima u zapošljavanju ili, pak, poticanju samostalnog posla. Tako se Općina Ljubuški ovogodišnjim proračunom obvezala osigurati po 500 KM za svako novorođeno dijete, a od ove godine majkama koje nisu u radnom odnosu pripala je novčana pomoć od 250 KM umjesto prijašnjih 100 KM, i to u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta, a osim ovoga majke imaju pravo i na jednokratnu pomoć Županije za opremanje djeteta, sve s ciljem povećanja nataliteta. Jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete dodjeljuje i Grad Široki Brijeg, i to u iznosu od 500 KM, a pravo na potporu imaju roditelji ili samohrani roditelji koji imaju prebivalište na području Širokog Brijega najmanje godinu dana od rođenja djeteta. Jednokratna pomoć izdvaja se i iz proračuna Općine Odžak, i to u iznosu od 1000 KM. Pravo na dodjelu novčane pomoći imaju i rodilje u općini Žepče koje su u radnom odnosu, neovisno o sjedištu poslodavca i o mjesečnim prihodima kućanstva, kao i one koje nisu u radnom odnosu. Tako će za treće novorođeno dijete dobiti 200 KM, za četvrto 400, dok će za peto novorođeno dijete biti nagrađene s 500 KM, s tim što će se za svako sljedeće novorođenče izdvojiti 100 KM više. Prema odluci, svaka rodilja za rođenje blizanaca dobit će 300 KM. I Općina Usora također ima određen vid potpore obiteljima s novorođenom djecom, potporu za stipendije, kao i program potpore obiteljima s troje i više djece. Budući da veliki broj općina svakodnevno vodi borbu s nedostatkom radne snage, dodjeljuju se i poticaji za pokretanje posla te poljoprivrednu proizvodnju.

- Poljoprivrednicima pomažemo u nabavi materijala, plastenika te sve dodatne opreme koja im je potrebna za uzgoj poljoprivrednih kultura - kazao nam je nedavno u razgovoru Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. I Općina Vitez potiče ostanak na sličan način.

- Provodimo programe zapošljavanja mladih pripravnika kako bi stekli radno iskustvo, a gospodarstvenike potičemo na povećanje plaće radnicima - kazao je načelnik ove općine Tomislav Bošnjak-Matić.

Naknade

Grad Trebinje pokrenuo je, pak, mjesečne naknade u visini od po 650 KM za osobe iznad 38 godina starosti koje prvi put stupaju u brak.

- U smislu razvoja poljoprivrede i opstanka sela, s do 125 KM mjesečno subvencioniramo učenike koji pohađaju područne odjele osnovnih škola, a potičemo i zapošljavanje volontera i pripravnika - kazao je nedavno u intervjuu za Večernji list gradonačelnik Trebinja Luka Petrović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije