Sve više zanimanja

Osposobljavanje dadilja prilika za siguran posao

'dadilja2'
''
02.08.2015.
u 09:55

Besplatnu obuku je organizirao banjolučki Centar za kreativni rad sa djecom “Dobri medo” uz podršku UNDP-a

Mnoge majke, s povratkom na posao, suočene su s najvećom dilemom – kome ostaviti dijete na čuvanje? Mnogi se koriste popularnim baka servisom, ali u nemogućnosti istog, bacaju se u potragu za dadiljom. Priupitali smo i majke kako odabiru dadilje, gdje su kazale kako se najviše vode po preporuci drugih, a ideja o stručnom osposobljavanju za dadilje je naišla na odobravanje mnogih.

Upravo je jedna takva obuka prvotno održana u Banja Luci u 2013., a kroz obuku i stručno osposobljavanje u pet ciklusa je prošlo 125 dadilja. Besplatnu obuku je organizirao banjolučki Centar za kreativni rad sa djecom “Dobri medo” uz podršku UNDP-a. Upravo su oni i osmislili bazu dadilja sa završenim programom obuke u starosti od 35 do 55 godina. Kako nam je kazala izvršna direktorica Centra, Tatjana Kuruzović projekt je završen u ožujku 2014. Koliko je od značaja bila obuka, govori i činjenica da su neke od dadilja svoje zaposlenje našle i prije samog završetka obuke. - U početku je baza bila aktivna i pomogli smo velikom broju roditelja da nađu dadilju, ali nažalost nastavak projekta uslijed neimanja sredstava nije nastavljen tako da baza dadilja nije aktivna, kazala je Kuruzović. Dodala je kako problem manjka vrtića odnosno velike liste čekanja na mjesto u vrtićima je problem kojeg Banja Luka već godinama ima, tako da je potreba za dadiljama jako velika. - Mi nažalost pošto smo udruženje građana bez financiranja od strane donatora nismo u mogućnosti da radimo ovakve i slične projekte, kazala nam je Kuruzović. U ovom pravcu krenuo je i Socijalno- edukativni centar Banja Luka koji je u ovoj godini pokrenuo obuku za dadilje u suradnji sa Agencijom za zapošljavanje Spektar. Kako nam je kazala Eliza Zastavniković, voditeljica neformalnog obrazovanja SEC-a, interes polaznica je bio i prije službenog postavljanja obuke u njihovu ponudu.

Polaznice su prolazile 70 sati obuke, a mogle su naučiti mnogo različitih segmenata u odgoju djeteta. Obuke se provode trenutno u Banja Luci, a ukoliko bi postojao veći interes, mogli bi otvoriti obuke i u Mostaru i Tuzli. - Sve polaznice koje uspješno završe obuku bit će uvrštene bazu podataka Agencije Spektar, kazala je Zastavniković. Iz Centra Dobri medo kažu kako pružanja usluga dadilja još nisu zaživjele u zakonu. Pozivaju se na RH koja je donijela Zakon o dadiljama 2013., uvela dadilje u registar, te omogućila da sami sebi budu poslodavci. Pozvali su i Vladu RS da razmisli o primjeni takvog zakona u RS-u. .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?