Dom naroda se ogradio od deklaracije

Osporavanje izgradnje Pelješkog mosta nije stav Parlamenta BiH

29.09.2017.
u 08:00

Deklaracija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izgradnji Pelješkog mosta bila je jučer glavna tema na sjednici Doma naroda, koji u zakonodavnom sustavu BiH ima ulogu gornjeg doma.

Bez pravnog učinka

Tijekom razmatranja informacije o usvojenoj deklaraciji Zastupničkog doma Klub Hrvata u Domu naroda predložilo je novu deklaraciju. Izaslanica Ljilja Zovko (HDZ BiH) pozvala je Dom da usvoji tu deklaraciju kojom se, između ostaloga, podsjeća kako je Ustavom propisano da se Parlamentarna skupština BiH sastoji od dva doma te se njom upozorava da deklaracija Zastupničkog doma nema ustavno ni poslovničko utemeljenje.

U prijedlogu deklaracije iza koje je stao Klub Hrvata stoji kako akti jednog doma ne predstavljaju akte Parlamentarne skupštine BiH i da kao takvi ne mogu proizvoditi pravni učinak u međunarodnim i bilateralnim odnosima s drugim državama. Istom deklaracijom pozvan je Zastupnički dom da prilikom donošenja deklaracija i drugih akata mora poštivati ulogu obaju domova. Također, njome Dom naroda informira Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, nadležna tijela Republike Hrvatske i Europske unije da usvojena deklaracija (samo) u Zastupničkom domu ne predstavlja službeni akt Parlamentarne skupštine BiH.

Zovko je objasnila kako se Zastupnički dom u svojoj deklaraciji, u kojoj osporava izgradnju Pelješkog mosta, pozvao na odredbe Ustava BiH koje se odnose na nadležnosti PS BiH, zanemarujući činjenicu da se PS BiH sastoji od dva doma, zbog čega smatra da je prekršen Ustav BiH te da Dom naroda treba zauzeti stav o tome.

Kompromisni prijedlog

Očekivano, sama informacija o deklaraciji usvojenoj u Zastupničkom domu, kao i prijedlog deklaracije Kluba Hrvata u Domu naroda, izazvali su burnu raspravu izaslanika. Bošnjački izaslanici su uglavnom branili pravo Zastupničkog doma donositi svoje deklaracije te su se usprotivili uopće raspravi u Domu naroda o ovlastima i poslovniku Zastupničkog doma.

- Prijedlog nove deklaracije nezgodan je presedan za buduće situacije. Ima li Dom naroda pravo presuđivati o odlukama Zastupničkog doma - upitao je Halid Genjac (SDA), iznoseći stav da se to na takav način ne može raditi.

Na njegovo izlaganje reagirao je Mario Karamatić (HSS) kazavši kako deklaracija Zastupničkog doma predstavlja atak na Ustav BiH.

- Ustav neke zemlje nije bombonijera da uzmete ono što vam se sviđa, a ne uzmete ono što vam se ne sviđa. Parlamentarna skupština ima dva doma. Ovo je pokušaj rušenja i ja ću se svim silama potruditi da očuvamo jednu nam jedinu - ustvrdio je Karamatić. 
Iz Kluba Srba stigao je “kompromisni” prijedlog deklaracije kojom se svi kojima je upućena prethodna deklaracija Zastupničkog doma informiraju da je to isključivo stav jednog parlamentarnog doma. Unatoč protivljenju Kluba Bošnjaka, ova deklaracija je i usvojena u Domu naroda.

- Dom naroda ističe da deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom bez stava Doma naroda ima značaj samo deklaracije Zastupničkog doma, a ne PS BiH. Dom naroda tu deklaraciju dostavlja Predsjedništvu, Vijeću ministara i nadležnim tijelima Hrvatske i EU - stoji u deklaraciji koju je usvojio Dom naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?