Projekti uskoro treba profunkcionirati jedinstveni matični registar građana FBiH

Osobni dokumenti moći će se dobivati i preko interneta

Jednostavnije do rodnog lista
Foto: VL FOTO
26.04.2014.
u 11:09

Elektronička baza podataka tek se stvara, radit će se na nizu tehničkih elemenata zaštite

Od 12. svibnja ove godine, kada treba proraditi jedinstveni matični registar, građani FBiH moći će bez većih problema i dugih čekanja u redu dobiti matični list koji nema roka trajanja kao što je do sad bio slučaj.

Ured mora funkcionirati

Jedinstveni matični registar, kako je priopćeno iz Vlade FBiH, bitan je za točno vođenje drugih evidencija, CIPS-a koji treba za svoje potrebe koristiti podatke iz matičnih knjiga, odnosno matičnog registra. Predložene izmjene trebaju otkloniti određene dileme i nejasnoće koje sadrži važeći Zakon o matičnim knjigama i omogućiti pravilno uspostavljanje i funkcioniranje matičnog registra. Da bi jedinstveni matični registar bio funkcionalan i ostvario svoj osnovni zadatak, potrebno je da svi podaci koji su predviđeni u matičnim knjigama budu točno popunjeni. Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i potvrde o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih neovlaštenih intervencija u njihov sadržaj, kako kemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom tiskanja samih obrazaca. Ubuduće će se izrađivati i stavljati u promet novi izvodi iz matičnih knjiga i potvrde o državljanstvu bez roka važenja. Sve spomenute mjere su uvod u skoro pokretanje projekta “e-građani” koji bi u konačnici svim građanima u BiH, kao što je to slučaj sa susjednom Hrvatskom, trebao omogućiti da primjerice, ne odlazeći iz svog doma elektroničkim putem zatraže novu osobnu iskaznicu ili putovnicu te izdavanje rodnog lista.

Elektronički uredi

Prije nego takav zahtjevan projekt krene potrebno je odraditi niz tehničkih pojedinosti koje će anulirati bilo kakvu manipulaciju osobnim dokumentima internetskim putem. Plan je, kako doznajemo, da se po ugledu na Hrvatsku uvede sustav certificiranja pa će svaki građanin koji želi komunicirati s državnom upravom elektroničkim putem dobiti certifikat, vjerodajnicu koja će mu kad sustav u potpunosti zaživi, omogućiti da elektroničkim putem od državne uprave zatraži pojedini dokument. Tako će svaki građanin koji to želi aktivirati svoj korisnički pretinac u koji bi dobivao sve podatke o svojim statusima i zahtjevima prema državnoj upravi. Preduvjeti za realizaciju projekta “e-građani” su, osim želje građana da na taj način obavljaju poslove s državnom upravom, i to da država bude registarski uređena i umrežena kako bi tijela javne uprave prikupljala podatke elektroničkim putem iz pojedinih sustava i njihovih temeljnih registara, poput matične knjige, registra prebivališta.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije