Sporazum

Osnovica za obračun plaća u FBiH ostala 315 KM

bih...sarajevo...06.06.2013...prosvjed u sarajevu, jmbg
05.01.2016.
u 07:00

Uvažavajući trenutačno financijsko stanje u proračunu FBiH, utvrđena je konačna osnovica za obračun plaća u 2015. godini u visini

Vlada FBiH je još u srpnju donijela zaključak kojim zadužuje Federalno ministarstvo pravosuđa da započne pregovore sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH u cilju smanjenja plaća zaposlenika u tijelima uprave FBiH u iznosu od 10%, piše Večernji list BiH Također, zadužena su i ostala resorna ministarstva započeti pregovore o smanjenju plaća u javnim poduzećima EP HZ HB, EP BiH, BH Pošta, Hrvatske pošte, BH Telecom i Hrvatske telekomunikacije, čime bi se ostvarile uštede za proračun FBiH.

Ušteda iz EP BiH bila bi uložena u proces restrukturiranja i uplatu doprinosa radnicima rudnika, dok bi uštede iz ostalih spomenutih poduzeća bile uložene u poboljšanje poslovanja tih poduzeća. Rok za realizaciju bio je kolovoz prošle godine. Početkom prosinca poslan je prijedlog odluke o davanju suglasnosti na sporazum pregovaračkog tima Vlade FBiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH i Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, a koji je zaključen 16. listopada 2015.

Vlada FBiH dala je suglasnost na ovaj sporazum kojim je, između ostalog, razmotrena mogućnost usklađivanja osnovice za obračun plaća (povrat na 330 KM), uvažavajući trenutačno financijsko stanje u proračunu FBiH utvrđena je konačna osnovica za obračun plaća u 2015. godini u visini od 315 KM.

Također, u sporazumu stoji kako će Vlada FBiH donijeti uredbu o naknadama koje pripadaju nositeljima izvršnih dužnosti, njihovim savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima u tijelima vlasti u FBiH koje nemaju karakter plaća, uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u tijelima državne službe u FBiH i druge uredb, a koje su usuglašene sa Sindikatom. Također, zadužena je Vlada FBiH nastaviti s uštedama po svim stavkama rashoda proračuna FBiH.

Zadužen je i Sindikat premijeru FBiH i članovima pregovaračkog tima Vlade FBiH dostaviti prijedlog ušteda u proračunu. Usuglašeno je da se obustave sva nova zapošljavanja u ministarstvima, upravnim organizacijama i institucijama na razini FBiH, odnosno da se poštuje moratorij Vlade FBiH na nova zapošljavanja. Zaduženo je i Federalno ministarstvo financija da prije isplata po osnovi ugovora o djelu u tijelima i ministarstvima, upravnim organizacijama i institucijama na razini FBiH pribavi prethodno suglasnost Vlade FBiH.

Dogovoreno je da se, po potrebi, ispražnjena radna mjesta popunjavaju internom preraspodjelom i sporazumom između ministarstava, upravnih organizacija i institucija na razini FBiH u skladu sa zakonom.

Dogovoreno je da pregovarački timovi Vlade FBiH i Sindikata državnih službenika i namještenika nastave s radom na temelju zaključka Vlade FBiH od 19. studenog 2011. godine i prije donošenja proračuna za 2015. godinu i utvrde cijenu rada po osnovi navedenih ušteda.

Dogovoreno je da prilikom izrade pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i drugih općih akata sudjeluju predstavnici Sindikata, a shodno kolektivnom ugovoru za službenike tijela uprave i sudske vlasti u FBiH. Zadužena su ministarstva i druge upravne organizacije i institucije na razini Federacije BiH da preko svojih nadležnih službi i Agencije za državnu službu Federacije BiH sa svima onim koji su ispunili uvjete za zakonski prekid radnog odnosa isti prekinu u skladu sa zakonom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije