Prva osnovna škola gradi "Otok sreće" za djecu s poteškoćama u razvoju

Osnovci u Š. Brijegu dobit će i učionice na otvorenome

01.03.2022.
u 21:30

"Happy School" projekt je Prve osnovne škole u Širokom Brijegu čiji je osnovni cilj, kako mu i samo ime kaže, pretvoriti školu u sretno mjesto za učenike i nastavnike. Kako tu školu pohađaju i učenici s poteškoćama u razvoju, u okviru projekta "Happy School" pokrenuto je uređenje parka i igrališta prilagođenog njima, piše Večernji list BiH. 

Jedna od rijetkih u BiH

- Naša škola od početka ima odjel za djecu s poteškoćama u razvoju i kada se to gleda u širem kontekstu, mi smo jedna od rijetkih škola u BiH koja u jednoj zgradi ima djecu iz redovite nastave i djecu s poteškoćama u razvoju - kazao je u nastavnik njemačkog jezika u toj školi i glavni idejni tvorac "Otoka sreće" Tomislav Ćavar. Navodi kako fizičko razdvajanje onemogućuje interakciju između djece s poteškoćama u razvoju i djece iz redovite nastave, stoga su odlučili krenuti u drugom smjeru. - Osnovna ideja i cilj našeg projekta je inkluzija i da su djeca uključena na svim razinama, kako iz redovite tako i djeca iz specijalne nastave. Pokrenuli smo projekt "Happy School" s nizom različitih aktivnosti i temelji se na tome da djeca budu sretna u nastavi i profiliraju se u izvannastavnim aktivnostima - kazao je Ćavar. Osmišljeno je uređenje parka i igrališta prilagođenog djeci s poteškoćama u razvoju "Otok sreće" čija se gradnja privodi kraju. - "Otok sreće" zamišljen je u dva dijela, prvi za djecu s poteškoćama u razvoju, a drugi za učenike iz redovite nastave, a moguća je i interakcija - dodao je. Djeca s poteškoćama u razvoju dosad nisu imala mogućnost tjelesne aktivnosti, a na novom prilagođenom igralištu imat će mali zabavni park s ljuljačkama, klackalicama, toboganima i pješčanicima. - Imat ćemo klackalicu i vrtuljak na koje će se moći postaviti invalidska kolica. Tako će, primjerice, dijete s cerebralnom paralizom moći sudjelovati u nekim aktivnostima o kojima dosad nije moglo ni sanjati - kazao je. I pješčanici će biti prilagođeni, kao i igralište za nogomet i košarku. Kompleks "Otok sreće" obuhvaća četiri učionice na otvorenom. - Jedan dio bit će prilagođen za odmor učenika i objed, a nakon što mi obilujemo sunčanim danima, učenici će se mogu osloboditi stresa u učionici i izići na nastavu na otvorenom. Bilo je predrasuda, no rezultati učenika puno su bolji kad su vani, jer su na određeni način usmjereniji na ono što nastavnik govori - kazao je.

I na ljetnom raspustu

Planirana je gradnja dodatnih sadržaja, poput mokrog čvora s tuševima, ljetne kuhinje te malog svemirskog opservatorija s pokretnom kupolom i teleskopom. Neke aktivnosti odvijale bi se i na ljetnom raspustu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije