Parlament će raspravljati

Osnivanje posebnog bh. računalnog tima se ubrzava zbog terorizma

cERT
19.02.2016.
u 07:00

Strah od terorizma, širenje rasne, vjerske i nacionalne mrženje, ukidanje interentskih portala koji veličaju radikalne skupine ili postojanje Islamske države, samo su nekih od razloga zbog kojih će BiH uskoro dobiti tim za odgovor na računalne incidente - Computer Emergency Response Team (CERT), piše Večernji list BiH.

Zaštita od napada

O donošenju novog zakona koji će štiti bh. institucije, tvrtke, ali i građene BiH od sve agresivnijeg cyber-kriminala raspravljat će zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Povećan broj terorističkih napada i opći rast računalnog kriminala samo je požurio uspostavu CERT-a koji je BiH, prema pravilima EU-a, morala uvesti još ranije. Spomenimo kako je još 2011. godine napravljena studija o uspostavi tima za odgovor na računalne incidente - Computer Emergency Response Team (CERT) u kojem se navodi kako će raditi na prevenciji, potpori i odgovorima na računalne napade na informacijske i automatizirane sustave od općeg društvenog značaja. CERT tim činit će stručnjaci koji u slučaju ozbiljnijih problema ili napada na računalnu sigurnost upravljaju i koordiniraju odgovorom na napad, a sve u cilju zaštite materijalnih dobara i ljudskih života. Glavna uloga CERT-a je koordinacija i dijeljenje informacija sa zainteresiranim stranama i ciljanim skupinama u javnom i privatnom sektoru te međunarodnim partnerima. Trenutačno u svijetu ima više od 250 organizacija koje koriste naziv “CERT” ili njegovu izvedenicu. Iako će se mnogi građani zapitati je li uspostavom ovakvog tima njihova privatnost ugrožena, inicijatori ove ideje ističu kako je osnovni motiv za uspostavu CERT-a BiH jačanje sigurnosti u preventivnom smislu, kao i sprečavanje katastrofalnih situacija i njihovih posljedica.

“Iniciranje uspostave CERT-a ne treba promatrati u političkom smislu jer ovaj projekt uopće nema političku dimenziju. Opće je poznato kako internetski kriminal nadilazi sve zemljopisne i političke granice”, tvrde autori strategije za uspostavu CERT-a u BiH. Iz Ministarstva sigurnosti BiH poručuju kako Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru svoje nadležnosti, kada je riječ o kaznenim djelima počinjenim preko interneta, s posebnim osvrtom na širenje vjerske, etničke mržnje, pozivima na nasilje, ubojstva, potpore terorizmu..., kontinuirano prati aktivnosti na pojedinim internetskim portalima i društvenim mrežama koje postavljaju takve sporne sadržaje. Napominju kako je otkrivanje počinitelja ovakvih kaznenih djela u većini slučajeva otežano pratiti zbog toga što korisnici u većem broju slučajeva prilikom registracije na društvenim mrežama koriste nadimke ili svoja sjedišta imaju uglavnom u inozemstvu. Za prikupljanje podataka o takvim osobama potrebna je međunarodna tehnička pomoć koju će tražiti upravo stručnjaci CERT-a.

Suradnja sa SAD-om

Spomenimo kako vlasti u BiH ni dan danas ne mogu spriječiti djelovanje portala “Vijesti ummeta” koji na svojim internetskim stranicama veliča ISIL-ove pobjede. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nakon napada u Parizu, rekao je kako je prijetnja građanima BiH, koju je objavio islamistički portal “Vijesti ummeta”, izravna prijetnja sigurnosnim agencijama u BiH.

“Ustvrdili smo kako je riječ o portalu čije je sjedište na prostoru SAD-a. Sada slijedi suradnja s institucijama SAD-a kako bi se saznalo gdje je točna lokacija tog portala. Prije nekoliko dana za sličan portal ustvrdili smo kako ima sjedište na prostoru Švicarske, a prema informacijama kojima raspolažemo, portal ‘Vijesti ummeta’ lociran je na prostoru Georgie u SAD-u”, kazao je tada ministar Mektić.

Najavio je kako će s predstavnicima francuskog ministarstva unutarnjih poslova razgovarati i o toj temi kako locirati islamističke portale, kako ih ukinuti i zabraniti njihov rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije