oko izgradnje

Osmanović uputio pismo hrvatskom ministru oko Pelješkog mosta

Adil Osmanović
30.08.2017.
u 12:55

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta, uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministar Osmanović je pozvao hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture, kao i Vladu Republike Hrvatske, na hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Predložio je da se izravno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Hrvatske stupi u bilateralne pregovore s nadležnim organima Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Državno povjerenstvo za granicu).

To je potrebno da bi, kako naglašava Osmanović, na principima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja, bilo okončano razgraničenje između BiH i Hrvatske zaključenjem i ratifikacijom međunarodnih bilateralnih ugovora koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu sukladno unutarnjem zakonodavstvu i pravilima međunarodnog prava, prenosi Fena. 

Ukoliko se nastave aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta najavljuje da će Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Također, kako je najavio, u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava BiH na moru, prema Konvenciji UUo pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?