Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Oslobodite se napetosti i bolova u tijelu

08. kolovoza 2020. u 19:45 0 komentara 84 prikaza

Ubrzan način života, kao i dugotrajno sjedenje, mogu uzrokovati napetost i bolove u leđima i ramenom pojasu.

 

Pomažu vježbe

Za one koji ne postižu da obave sve obaveze na vrijeme, ova vrsta napetosti rezultat je stresa. S druge strane, dugotrajno sjedenje konstantno opterećuje istu grupu mišića i zbog toga nastaje bol. U oba slučaja mogu pomoći vježbe koje bi se trebale prakticirati ujutro. Riječ je o jednostavnom razgibavanju opuštenih mišića leđa i ramena, koje podstiču cirkulaciju i na taj način eliminiraju tenziju. 

Ukrstite ruke ispred tijela i polako ih podignite iznad glave. Uz izdah ih lagano spustite u početni položaj. Ovu vježbu ponovite najmanje 10 puta. Postepeno povećavajte zamah rukama.

Istezanje - Prepletite prste iznad glave, okrenite dlanove prema gore i istegnite ruke što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi. Spojite dlanove iza leđa i istegnite ih unazad što više možete. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do deset. Opustite se pet sekundi pa uradite vježbu ispočetka. Ponovite nekoliko puta.

Nekoliko krugova

Kruženje - Snažno podižite ramena prema ušima, a zatim ih naglo opustite. Ponovite to 10 puta. Zatim opustite ruke pored tijela i zamahnite dok ne napravite cijeli krug. Ponovite to isto opet, praveći krug u suprotnu stranu. Napravite nekoliko krugova u jednu i drugu stranu.

Rotiranje ramena

  • Uradite pet krugova pa promijenite smjer okretanja
    Uradite pet krugova pa promijenite smjer okretanja Foto: Ilustracija

Uhvatite se šakama za ramena. Lagano kružite laktovima u smjeru kazaljke na satu.  Uradite pet krugova pa promijenite smjer okretanja, navode stručnjaci. Ponovite to pet puta.

  • Ponovite to nekoliko puta
    Ponovite to nekoliko puta Foto: Ilustracija

Zatezanje nadlaktice

Jednu ruku podignite i spustite iza glave tako da lakat bude na potiljku. Lagano ga drugom rukom privlačite ka suprotnom ramenu dok ne osjetite zatezanje. Zadržite se u položaju dok izbrojite do deset. Ponovite naizmjenično sa svakom rukom po tri puta. 

Ruke opustite pored tijela i njišite ih naprijed-nazad. Ponavljajte vježbu dok se sasvim ne opustite. U nastavku, protresite ruke, a zatim ih dok duboko udišete podignite iznad glave i spojite dlanove. Vratite ruke u početni položaj kroz izdah. Ponovite to nekoliko puta. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.