Budite na oprezu

Osjećate različitu bol u trbušnoj šupljini? Evo koji su mogući razlozi

stomak
03.02.2016.
u 17:37

Abdominalna bol dolazi u raznim oblicima, ako ste primijetili smetnje, važno je dijagnosticirati koji je stvaran uzrok tegoba

Uzroci abdominalne boli raznolike su vrste, a često je upitno o čemu se zaista radi. Kada primijetite trbušne smetnje, nemojte ih ignorirati. Važno je dijagnosticirati stvaran uzrok tegoba. Donosimo vam nekoliko savjeta te načina suzbijanja simptoma, kako piše Mirror.

Simptom: oštra bol u desnom gornjem dijelu trbušne šupljine
Uzrok: žučni kamenci

Žučni kamenci grude su krutih tvari koje se formiraju u žučnom mjehuru ili tankom crijevu. Takva pojava iritira mjehur i uzrokuje oštru bol u gornjem abdomenu. Simptom se pogoršava unosom premasne hrane.

Sigurna dijagnoza postavlja se ultrazvučnom pretragom, a daljnju proceduru objasnit će vam liječnik.

Simptom: nelagodna nadutost
Uzrok: višak plina

Plin u probavnom traktu nastaje zbog progutanog zraka, prebrzog jedenja, žvakanje žvakaće gume ili unosa umjetnih zaslađivača, zelenog povrća ili mahunarki.

Kako dalje? Postoje lijekovi bez recepta koji umanjuju smetnje, iako nadutost može upućivati na opasnije zdravstvene probleme. Zatražite savjet doktora. 

Simptom: blaga do jača bol u gornjem trbuhu
Uzrok: peptički ulkus

Peptički ulkus oštećenje je sluznice probavnog trakta. Uzrokuju ga jaki analgetici (Aspirin, Ibuprofen) ili bakterija Helicobacter pylori. Bol se širi u lumbalni dio, a javlja se prije ili nakon obroka. Ponekad uzrokuje povraćanje krvi.

Što učiniti? Javi li se povraćanje krvi, odmah otiđite doktoru. Dijagnostika će zahtijevati gastroskopski pregled i pregled stolice. Peptički ulkus tretira se lijekovima.

Simptom: snažna bol u leđima 
Uzrok: upala bubrega

Osjećaju snažnog žarenja pri mokrenju uzrok je vrlo vjerojatno bubrežna infekcija. Bakterije iz mjehura penju se u gornji dio mokraćnog trakta. Bolesnicima se javlja groznica, mučnina te povraćanje.

Liječenje zahtjeva korištenje antibiotika.

Simptom: oštra bol u donjoj desnoj strani trbuha
Uzrok: upala slijepog crijeva

Manifestira se kada je ulaz u slijepo crijevo blokiran pa dovodi do infekcije. Neliječen može uzrokovati puknuće crijeva ili apsces.

Sljedeći korak? Osjećate li mučninu, groznicu ili povraćanje odmah se konzultirajte sa zdravstvenim djelatnikom.

Simptom: stalne probavne smetnje
Uzrok: refluks kiseline

Povrat želučane kiseline pogađa 20 posto stanovništva. Stvara osjećaj kiseline u ustima i ponekad žarenja u prsima.

Kako dalje? Vjerojatno će vas uputiti na gastroskopiju. Većini se nakon dijagnoze savjetuje prestanak pušenja, manji dnevni obroci i spavanje uzdignute glave. U nekim slučajevima koriste se i lijekovi.

Simptom: bol u trbušnoj šupljini i proljev 
Uzrok: gastroenteritis

Poznat i kao crijevna viroza, a radi se o upali probavnog trakta. Učestala je i uobičajeno uzrokovana otrovanjem hranom ili nekom infekcijom. 

Za uspješno liječenje važna je rehidracija i uzimanje lijekova za smanjenje temperature. Obavezno pranje ruku nakon odlaska na toalet i prije obroka. 

Simptom: trbušna bol uz nadutost
Uzrok: sindrom iritabilnog crijeva

Pogađa jednu od deset osoba, a nagađa se da sindrom pogoršava stres. Liječi se ovisno o stupnju bolesti, najčešće laksativima ili lijekovima koji smanjuju grčenje mišića. Dijagnoza je doživotna i zahtijeva dugotrajan i kvalitetan plan liječenja. 

Spomenuti uzroci nisu strogo određeni. Problemi gastrointestinalne prirode zahtijevaju detaljniju dijagnostiku kako bi što efikasnije umanjili smetnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?