Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

'Osjećao sam se kao da je netko otvorio prozor u zagušljivoj sobi'

13. veljače 2021. u 18:19 0 komentara 82 prikaza

Prvo čega se sjetimo kada nam netko spomene psihodelike jesu stanja prilično nalik kakvom transu, stvaranje iluzija, distorzije realnosti, poremećeno poimanje prostora i vremena, taktilnih i slušnih.

LSD i MDMA neke su od najpoznatijih halucinogenih tvari iz ove kategorije. Lizergid ili LSD, što je kratica od njemačkog Lysergsäurediethylamid, a pronaći ćete ga i pod kraticom LSD25 ili u slengu naprosto “acid”, najpoznatiji je među takvim tvarima. Ovaj dietilamid lizerginske kiseline pronaći ćemo u različitim enciklopedijama, izašao je iz laboratorija farmaceutske tvrtke Sandoz gdje su ga sintetizirali švicarski kemičari Arthur Stoll i Albert Hoffmann, i to još 1938. godine. I njegova su svojstva otkrivena sasvim slučajno, uočio ih je sam Hoffmann kada mu je mala količina dospjela pod kožu pa je onda počeo i s namjernim testiranjem. Uočilo se ubrzo kako LSD kao antagonist na serotoninske receptore uzrokuje plastične, obojene vizije, preosjetljivost prema mirisima i zvukovima, fenomen sinestezije, poremećen osjećaja prostora i vremena, osjećaj otuđenja tijela (depersonalizacija) i dr. Bio je dozvoljen sve do 1965. godine, no onda je zabranjivan zbog svojeg nepredvidivog djelovanja iako, što je doista zanimljivo, zapravo nije dokazano da LSD uzrokuje fiziološku ili fizičku ovisnost. Tako su ga američki studenti nastavili i dalje koristiti vjerujući i da poboljšava koncentraciju. Njegovoj popularizaciji u toj populaciji doprinosi i bivši profesor na Harvardu Timothy Leary svojim predavanjima, pokusima i knjigama.

No, kako su uvijek naglašavani njegovi negativni efekti, kao i kod drugih sličnih tvari poput MDMA, odnosno ecstasyja, malo se moglo pročitati o tome da se provode istraživanja primjene psihodelika u psihijatriji. A ta se korisna djelovanja i dalje ne samo istražuju već se bilježi i veliki napredak.

Preoblikovanje psihijatrije

Tako je nedavno u utjecajnom znanstvenom časopisu Nature izašao i tekst na tu temu pod vrlo intrigantnim naslovom “Kako ecstasy i psilocibin preoblikuju psihijatriju”. U tekstu se poručuje da će se regulatori sasvim sigurno uskoro susresti s problemom sigurne primjene ovih snažnih psihodelika u liječenju depresije i PTSP-a. U ovom se tekstu opisuje iskustvo liječenja sintetiziranim oblikom psilocibina, psihoaktivnog sastojka koji se nalazi u nečemu što se zove magičnom gljivom, stručnije psilocibinskom gljivom. Pacijent jedne londonske klinike opisao je svoje iskustvo koje je doživio u tretmanu na kojem vas polegnu, stave vam povez na oči i puste umirujuću glazbu. Počeli su mu se ukazivati prizori sanskrtskog teksta, strukture od zlata optočene draguljima. A onda se njegov um, opisao je taj Kirk Rutter, malo-pomalo počeo rješavati tjeskobe izazvane depresijom. Posljednjih se godina doista počelo s nizom istraživanja primjene inače nedopuštenih psihodelika poput psilocibina, LSD-a, ecstasyja u svrhu liječenja mentalnih poremećaja uz, dakako, strogo vođenje psihijatara ili psihoterapeuta. Spomenuli smo kako pokušaji ovakvog liječenja nisu ništa novo, zapravo se čak ne radi ni o desetljećima, već čak o stoljećima u nekim kulturama. Ali pravi je zalet nastupio tek prije nekoliko godina kada se za sve ponovo počinje zanimati znanost i ulagači u ovakav drugačiji način liječenja.

Centri za proučavanje

Tako je, unatoč pandemiji, prošle godine u ovu svrhu obavljeno 17 kliničkih ispitivanja. Ove je godine u toku 12 takvih ispitivanja, u posljednjih pet godina najviše se istraživalo djelovanje psilocibina, zatim ecstasyja, LSD-a ipak najmanje. To sve ima sasvim konkretne rezultate jer je do sada nekoliko američkih gradova i država u postupku dekriminalizacije psilocibina u terapeutske ili rekreativne svrhe, kao što je niz vrhunskih znanstvenih ustanova otvorio centre za proučavanje psihodelika. Do sada je nekoliko manjih studija dokazalo kako bi uz sigurnu primjenu te supstance mogle pomagati kod depresije ili PTSP-a.
 

 

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.