razna neplaćanja

Osim za vodu, grijanje..., građani dužni milijune i za održavanje groblja

25.11.2018.
u 19:52

Na Općinskom sudu u Sarajevu ima oko 850.000 neriješenih predmeta koji se odnose na potraživanja komunalnih poduzeća od građana, dužnika za komunalne usluge. Taj dug građana iznosi oko 150 milijuna KM. Osim što su zaduženi za vodu, grijanje ili odvoz smeća, građani duguju i za održavanje grobnih mjesta na sarajevskim grobljima, piše Večernji list BiH.

Općinski sudovi

S obzirom na to da neki građani čekaju zastaru predmeta, odnosno računa, iz Općinskog suda poručuju da “zastare na sudu nema” te u tom smjeru građani ne mogu očekivati ništa jer javna poduzeća uvijek vode računa o roku zastare i kad treba nastupiti zastara, oni podnesu prijedloge sudu za izvršenje.  

Iako godišnja pristojba koju su građani obvezni plaćati za održavanje groblja u kojima su pokopani članovi njihovih obitelji iznosi 8,5 KM godišnje, dugovanja prema KJKP “Pokop”, koji gospodari ovim grobljima, iznose nekoliko milijuna KM. Registrirani su slučajevi neplaćanja dulje od 30 godina. “Pokop” održava, upravlja i gospodari s devet aktivnih komunalnih groblja, a to su Bare, Vlakovo, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil i Obad. Osim čišćenja i održavanja ovih groblja, kao i Židovskog groblja, ovo poduzeće na području SŽ-a čisti i održava još 45 groblja za osobe svih vjeroispovijesti. Održavanje groblja podrazumijeva održavanje groblja i zelenih površina u svim razdobljima godine. Godišnje se u tu svrhu izdvoji oko osam milijuna KM. U održavanje spadaju košenje trave, čišćenje i odvoz snijega, čišćenje i odvoz smeća, održavanje platoa i staza, sve što podrazumijeva hortikulturne radove - od okopavanja grmlja, obrezivanja drveća, kemijske zaštite biljaka. Prema analizama, 50 do 60% građana plaća pristojbu.

Nema prekopavanja

U “Pokopu” su zabilježeni slučajevi da se nitko od srodnika nije pojavio kako bi je uplatio, još od samih početaka, od 1967. godine. Najveća dugovanja su zabilježena 70-ih i 80-ih godina. Iako ovo komunalno poduzeće po zakonu ima pravo da se iz grobnog mjesta za koje se ne plaća naknada za održavanje uklone ostaci umrlog, to nikad nije učinilo. Na području SŽ-a prekopavanje grobnih mjesta radi se kao ekshumacija radi prijenosa iz groba u grob, prijenosa iz jednog groblja u drugo i sve češće radi produbljenja grobnog mjesta zbog nedostatka grobnih površina za ukop umrlih. Statistički, u BiH više ljudi umre svake godine nego što se rodi. Neki će reći da je jedina sigurna stvar koja vas ne može mimoići smrt. Pojedini to koriste pa se u posljednje vrijeme na tržištu može pronaći velik broj preprodavača grobnih mjesta. Posebno u većim gradovima gdje su cijene veće i kreću se od 4000 pa do 20.000 KM, koliko košta “useljiva” grobnica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?