Digitalna Agenda za Zapadni Balkan

Osim sniženja troškova, ujednačuju se i tarife roaminga za bh. građane

03.07.2019.
u 08:00

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) priopćilo je kako su cijene roaminga na cijelom području zapadnog Balkana drastično pale od 1. srpnja.

Građani zapadnog Balkana moći će pričati, surfati i slati SMS-ove mnogo više, a pri tom plaćati mnogo manje. Naime, prema najnovijem sporazumu, cijene odlaznih telefonskih poziva pale su u prosjeku za 65 posto, a cijene podatkovnog prijenosa za 78 posto, što su svakako značajna sniženja, koja u nekim slučajevima dostižu čak 99 posto.

RCC je na svojoj službenoj stranici donio grafički prikaz u kojem se uspoređuju cijene u regiji do 30. lipnja i one koje su na snazi od 1. srpnja, uz napomenu kako je riječ o maksimalnim cijenama koje su utvrdili regulatori. Neki operatori čak su najavili i niže cijene od maksimalnih propisanih.

Najveći pad cijene za BiH, čak i do 31 posto, ostvaren je u području prijenosa podataka ili narodski rečeno mobilnog interneta. Također, značajna smanjenja cijena do čak 27% registrirana su u području odlaznih poziva, zatim do 20 posto kod dolaznih poziva, dok ćemo SMS-ove u roamingu plaćati po cijeni manjoj za 17 posto.

Jedinstvene tarife

Najveća cijena odlaznih poziva, prema objavljenom popisu RCC-a, sad će se u roamingu obračunavati po jedinstvenoj tarifi od maksimalno 27 feninga. Za dolazne pozive stoji kako još nije poznata cijena, što znači da domaći telekom operatori još nisu uskladili cijenu. Cijena jednog SMS-a poslanog u roamingu koštat će bh. građane oko 9,7 feninga. Cijena mobilnog interneta bit će 25 feninga po megabajtu prometa.

Ovo je rezultat povijesnog sporazuma potpisanog 29. rujna 2014. godine pod nazivom “Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije”. Prva faza ovog sporazuma realizirana je od lipnja 2015., druga 2016. i treća 2017. godine.

Taj sporazum bio je na snazi za samo četiri zemlje regije, dok su se novom sporazum, potpisanom prošle godine, pridružile Albanija i Kosovo.

Najnoviji sporazum pod nazivom “Digitalna agenda za zapadni Balkan” rezultirao je, dakle, novim ujednačenim cjenikom od prvog srpnja, a potpisuje ga šest zemalja zapadnog Balkana: BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo. Ovaj sporazum uključuje i plan prema kojem će se na ovom području do 2021. u potpunosti ukinuti roaming, kao što je to sada slučaj u EU.

Kako je vidljivo na objavljenom grafičkom prikazu, ne postoje cijene po promatranim kategorijama u BiH do 30. lipnja 2019. godine. Kako smo saznali iz RCC-a, ali iz Regulatorne agencije za komunikacije, vrlo je teško bilo utvrditi neku jedinstvenu cijenu poziva, SMS-ova i podatkovnog prometa s obzirom na to da u BiH postoje tri glavna mobilna operatora koja u svojim ponudama imaju cijelu lepezu različitih tarifnih modela, što je regulirano u dosadašnjim fazama prethodnog sporazuma.

Međutim, ono što je najvažnije za građane BiH, kako su nam kazali iz ovih agencija, jest to da je od 1. srpnja na snazi jedinstven cjenik roaminga za građane BiH u zemljama potpisnicama.

Od 1. srpnja pa do 31. prosinca 2019. godine praktički će trajati prva faza snižavanja cijene roaminga za sve korisnike u zemljama zapadnog Balkana. Od 1. siječnja 2020. godine predviđeno je da se mijenja način obračuna, tako da će svi korisnici plaćati roaming po principu koji podrazumijeva zbroj domaće cijene (koju trenutačno plaćaju u domaćem prometu) plus naknadu za roaming. To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova roaminga za većinu korisnika, a od 1. srpnja 2020. godine uslijedit će još jedno smanjenje cijena roaminga za dolazne pozive i prijenos podataka za sve korisnike.

Prema posljednjem sporazumu, maksimalne cijene roaminga u regiji zapadnog Balkana treba dovesti na razinu cijena prema pravilima “roaminga kao kod kuće”, koja važe u Europskoj uniji, i to najkasnije do 1. srpnja 2021. godine te treba uvesti prijelazno razdoblje, počevši od 1. srpnja 2019. godine.

Dogovor s EU-om

Osim svega spomenutog, na putu je i novi dogovor s Europskom unijom, kojim se omogućava snižavanje cijena roaminga sa zapadnim Balkanom. Međutim, kada je riječ o prekograničnom ukidanju roaminga između zapadnog Balkana i EU-a, tu je priča nešto kompliciranija. U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u svibnju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška provedbi plana za olakšavanje smanjenja troškova roaminga između naše regije i EU-a. No, Europska komisija bila je fokusirana da se potpiše ovaj sporazum za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu, a kada se to dogodi, da se onda otvori i pitanje ukidanja roaminga između nas i EU-a.

Nadamo se kako će se i taj sporazum postići prema planiranoj dinamici, a koliko će to značiti za zapadni Balkan kao najsiromašniju europsku regiju, ne treba ni napominjati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije