savjetnik

Osim alkohola, postoje i drugi napitci koji su loši za vašu jetru - provjerite zašto

15.03.2022.
u 11:33

Pazite što pijete kako biste zaštitili zdravlje jetre.

Alkohol nije jedino piće koje može štetiti jetri, a neka od njih mogu voditi do razvoja nealkoholne masna bolesti jetre (NAFLD), stanja koje vas dovodi rizičnu skupinu od razvoja raznih drugih zdravstvenih problema. 

Tu su i rezultati novih istraživanja koji to potvrđuju, a u njima stoji kako ispijanje napitaka zaslađenih fruktozom (voćnim šećerom) može biti važan faktor u razvoju rizika od nastanka nealkoholne bolesti jetre a u kombinaciji s prehranom punom masnoća.
Rezultati nove studije su objavljeni u magazinu Molecular Nutrition & Food Research, a na njoj su radili znanstvenici iz Barcelone kako bi otkrili što se događa kada su ženskim štakorima dali normalnu prehranu, prehranu s puno masnoća uz dodatak vode s fruktozom.

 

Saznali su da prehrana s visokim udjelom masnoće sama po sebi neće uzrokovati u kratkom vremenu razvoj bolesti jetre, ako se prehrani doda fruktoza u napicima, štakori su postali podložniji razvoju bolesti jetre. Ipak, ovim se podacima treba pristupiti s malom dozom opreza. 

"Ova mi studija ne daje dovoljno informacija da bih definitivno mogao reći kao nutricionist, da recimo kukuruzni sirup koji sadrži fruktozu može biti uzročnik nastanka nealkoholne bolesti jetre kod ljudi", navodi nutricionistica Katherine Metzallar. 

Ističe kako su štakori u studiji konzumirali više količine kukuruznog sirupa od onoga što bi u danu konzumirao čovjek. Isto tako studija se provodila 3 mjeseca što je premalo vremena da bismo znali dugotrajne posljedice. Dodaje i kako ona ne bi navodila ovu vrstu napitaka kao krivce, jer se isto može tvrditi i za druge oblike zaslađivača.  

 

"Vaše će tijelo pretvoriti sladila u glukozu bez obzira na to koju vrstu zaslađivača koristite. Svaki put kad krivimo određenu hranu za nešto, moramo imati na umu da propuštamo puno drugih namirnica", dodaje.  Ako ponekad popijete gazirano piće, ništa se neće dogoditi zdravlju, ali ako ih pijete često i u velikim količinama, naravno da zdravlje u konačnici može patiti. Studije su pokazale da su takvi napici povezani s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, moždanog udara ali i ubrzanog starenja

Voda je uvijek dobra alternativa. Ako joj dodate limuna, limete, šumskih plodova ili nekog drugo voća, možete joj poboljšati okus, dodaje nutricionistica Pat Barid. 

Ako tražite nešto što bi bili slično gaziranim napicima, ali da je zdravija opcija, postoji danas velika i raznovrsna ponuda gaziranih voda s okusom koje nemaju šećera, a puno su ukusnija od obične vode. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije