Vlada HBŽ

Osiguranje podjednakih uvjeta za ujednačeni razvoj osnovnog školstva

vlada hbz
29.04.2016.
u 10:15

Pedagoškim standardima osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja utvrđuju se minimalni infrastrukturni, financijski i kadrovski uvjeti za ostvarivanje i razvoj djelatnosti i podjednaki uvjeti za ujednačeni razvoj osnovnog školstva

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) tijekom sjednice koja je održana jučer razmatrala je Informaciju o izradi Pedagoških standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja i Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje Hercegbosanske županije.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade HBŽ-a, razlog za pokretanje procedure donošenja spomenutih standarda je u tome što isti nisu do sada doneseni, a postoji zakonska obveza za njihovo donošenje. Pedagoškim standardima osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja utvrđuju se minimalni infrastrukturni, financijski i kadrovski uvjeti za ostvarivanje i razvoj djelatnosti i podjednaki uvjeti za ujednačeni razvoj osnovnog školstva na čitavom području Hercegbosanske županije.

Standardima srednjoškolskog obrazovanja utvrđuju se vrste programa u srednjim školama, elementi razvijenosti, veličina srednje škole prema vrsti škole, prostor, oprema i nastavna sredstva i pomagala, mjerila za broj učenika u razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini, mjerila za broj djelatnika u srednjoj školi, norma sati za nastavno osoblje, broj i struktura: rukovodnog osoblja, suradnika u nastavi, administrativnog i financijskog osoblja, pomoćnog i tehničkog osoblja, mjerila za broj razrednih odjela u srednjoj školi kao samostalnoj ustanovi i ocjenjivanje učenika.

Nakon rasprave Vlada je jednoglasno donijela Zaključak kojim prihvaća Informaciju o izradi Pedagoških standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja i Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje Hercegbosanske županije i uputi na prezentaciju u Skupštinu Hercegbosanske županije.

Donesena je Odluka o odobravanju financijskih sredstva u iznosu od 4.000,00 KM Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a za organiziranje "Sajma karijera Hercegbosanske županije". Donesena je i Odluka o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je razmatrala Informaciju ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petra Galića, u svezi naknada troškova prijevoza za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama s mjestom stanovanja izvan Hercegbosanske županije koji postojećim zakonskim propisima nisu kategorizirani i normativno prepoznati, odnosno definirani. 

Vlada je donijela Zaključak kojim se obvezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa, Ured za zakonodavstvo i Stručne službe Vlade Hercegbosanske županije da pripreme autentično tumačenje odredbi ili prijedlog izmjena i dopuna postojećih zakonskih propisa, kojim će se regulirati predmetna materija.

Donesena je i Odluka o odobravanju financijskih sredstva u ukupnome iznosu od 3.000,00 KM Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata "HVO HBŽ", podružnica Tomislavgrad, kao i Odluka o odobravanju financijskih sredstva centru Nova Nada Tomislavgrad u iznosu od 200.000,00 KM.

Također, Vlada je razmatrala nacrt Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, kojeg je Vlada Hercegbosanske županije dobila na razmatranje i davanje mišljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije