zzo hnž

Osiguranicima u HNŽ-u veće pogodnosti u liječenju

doktor
Shutterstock
03.08.2019.
u 18:55

Zbog donošenja nove liste lijekova kojom su proširena prava osiguranika, na sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je novi Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava.

Tako su sada na Pozitivnoj listi lijekovi za epilepsiju, okskarbazepin, topiramat, pregabalin, gabapentin, levetiracetam, Na-valproat i lijekovi za duševne bolesti, aripiprazol, kvetiapin i escitalopram, piše Dnevni avaz. 

Također, s Pozitivne liste lijekova skinuti su somatotropin (hormon rasta) i alfa dornaza (lijek za cističnu fifrozu), a bit će, rečeno je u ZZO-u, financirani preko Pravilnika u stopostotnom iznosu. Za financiranje ovih lijekova osiguranici mogu podnijeti zahtjev nadležnim područnim uredima Zavoda.

Uz to, izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima, gdje je odobreno razdoblje liječenja povećano sa četiri na šest tjedana nakon poroda.

Kada je riječ o liječenju pothranjenosti kod djece i omladine do navršene 26. godine života, učešće Zavoda povećano je sa 100 KM na 500 KM mjesečno, a najduže šest mjeseci.

- Za sve osiguranike Zavoda koji se liječe od amiotrofične lateralne skleroze postotak sudjelovanja Zavoda povećan je sa 50 na 100, a povećana su prava djece oboljele od bulozne epidermolize – kazali su iz ZZO-a HNŽ.

Šestomjesečno izvješće o financijskom poslovanju ZZO-a pokazao je da su ostvareni prihodi u iznosu od 73,9 milijuna KM. To je 53,57 posto od iznosa predviđenog ovogodišnjim planom, dok su rashodi, kako je rečeno, manji od planiranih budući da je realizacija razvojnih projekata ZZO-a planirana za drugu polovicu godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije