pomoć poljoprivrednicima

Osigurani milijuni maraka poticaja za uzgoj goveda i pilića te proizvodnju mlijeka

09.06.2021.
u 16:47

Poljoprivrednici u Federaciji BiH ove godine mogu računati na ukupno 87 milijuna maraka poticaja, a koji će se utrošiti sukladno nekoliko zakonskih odluka. Večernji list imao je uvid u odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima njihove raspodjele, piše Večernji list BiH. 

Opći kriteriji

Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu, utvrđeni proračunom, odnosno program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za namjenu imaju potporu proizvodnji kroz model poticaja proizvodnji, a plaćanja u sklopu mjera strukturne politike kroz model potpore dohotku. Pravo na financijska sredstva odobravat će se fizičkim i pravnim osobama koje ispune opće i posebne kriterije. Pritom su neki od općih kriterija da je osoba državljanin BiH, da je registrirana kao pravna osoba, poljoprivredni obrt ili fizička osoba, da ima sjedište, odnosno prebivalište u FBiH te da je ispunila propisane posebne kriterije. A ti posebni kriteriji zapravo su ključni za dobivanje sredstava te se dijele na kriterije za biljnu i animalnu proizvodnju. Ovom prilikom donosimo uvjete za ostvarivanje poticaja za animalnu proizvodnju, a za što je programom poticaja osigurano 56,200.000 KM. Definirano je nekoliko tipova proizvodnje - u kontekstu govedarstva za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu ako posjeduje minimalno tri mliječne krave i proizvede minimalno 500, a maksimalno 550.000 litara mlijeka mjesečno i proda ga. Za proizvodnju goveđeg mesa - tov junadi od teladi iz domaćeg uzgoja klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 3, a maksimalno 900 utovljenih grla tijekom godine i ako ih proda. Istodobno, za proizvodnju goveđeg mesa - tov junadi od teladi iz uvoza klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 10, a maksimalno 600 utovljenih grla tijekom godine i ako ih proda.

Tipovi animalne proizvodnje

Kada je riječ o uzgoju krava prvotelki (rasplodne junice), klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za uzgoj minimalno 2, a maksimalno 200 junica iz vlastitog stada tijekom godine, s tim da služe za proširenje vlastitog stada ili za prodaju. Kada je riječ o uzgoju goveda u sustavu “krava - tele”, klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 15, a maksimalno 1000 krava u sustavu “krava - tele” u tijeku godine. U kontekstu ovčarske i kozarske proizvodnje, za proizvodnju svježeg ovčjeg ili kozjeg mlijeka klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 300 litara mjesečno, a maksimalno 300.000 litara ovčjeg ili kozjeg mlijeka tijekom godine i ako ga proda. Za uzgoj rasplodne stoke (ovce i koze) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 50 odraslih ovaca odnosno minimalno 25 odraslih koza starijih od godinu dana, a maksimalno 1300 odraslih grla ovaca ili koza u tijeku godine. Za proizvodnju svinjskoga mesa - tov svinja iz domaćeg uzgoja iii uvoza klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu ako tijekom godine utovi minimalno 25 svinja od prasadi iz domaćeg uzgoja odnosno minimalno 75 svinja od prasadi iz uvoza, a maksimalno 7200 svinja tijekom godine i proda ih. Za uzgoj rasplodne stoke - krmača klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno pet, a maksimalno 150 rasplodnih krmača tijekom godine. Za uzgoj 18-tjednih pilenki klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 5000, a maksimalno 220.000 uzgojenih pilenki tijekom godine od pilića iz domaćeg uzgoja do prelaska u fazu reprodukcije ako ih proda ili ih ostavi za daljnji uzgoj. Pčelari također mogu računati na poticaje, i to za košnice pčela, odnosno uzgoj pčelinjih zajednica, pri čemu klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 20, a maksimalno 500 pčelinjih zajednica. Sredstva su predviđena i za ribarsku proizvodnju, pa tako za uzgoj slatkovodne ribe klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 3000 kg, a maksimalno 600.000 kg ribe tijekom godine ako je proda. Istodobno, za proizvodnju i uzgoj morske ribe klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 3000, a maksimalno 150.000 kg ribe tijekom godine i ako je proda. S druge strane, za uzgoj zaštićenih pasmina životinja (bosanski brdski konj, domaća buša, domaći magarac i pas tornjak) u čistoj krvi ili u tipu klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za maksimalno 100 životinja izvornih zaštićenih pasmina tijekom godine, a za psa tornjaka maksimalno 10 životinja tijekom godine. Očekuje se da će ovaj program izazvati veliko zanimanje svih onih koji se bave ili se žele baviti uzgojem životinja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije